Tuesday, June 6, 2023

La reuniunea G20: dispute între Rusia și Occident

Recomandare:

Față în față. Rusia și restul lumii. Cine ar vrea să fie în costumul ministrului de externe rus, Lavrov, azi? Nimeni. Doar el știe cât de strâmte îi sunt hainele, metaforic vorbind.

Statele Unite și aliații europeni au confruntat Rusia la reuniunea de astăzi a miniștrilor de externe ai G20 de la New Delhi. Aceștia au îndemnat Grupul celor 20 de națiuni să mențină presiunea asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina, despre care au spus că a destabilizat globul.
La rândul său, Rusia a acuzat Occidentul că a transformat lucrările de pe agenda G20 într-o “farsă” și a declarat că delegațiile occidentale încearcă să dea vina pe Moscova pentru situația lor economică.

Miniștrii de externe ai țărilor G20 s-au reunit pentru o reuniune de o zi, în cadrul căreia războiul din Ucraina a fost în centrul atenției. Rusia susține că acțiunile sale sunt o operațiune militară specială pentru a elimina amenințările la adresa securității.

Opinii exprimate public, liber și direct

“Din nefericire, un membru G20 îi împiedică pe toți ceilalți 19 să își concentreze toate eforturile asupra acestor probleme pentru care G20 a fost creat”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock la reuniune, adresându-se lui Serghei Lavrov, ministrul rus, potrivit delegației germane.

“Vă cer, domnule Lavrov, să reveniți la punerea în aplicare deplină a Noului START (tratatul privind armele nucleare) și să reluați dialogul cu SUA, deoarece, așa cum a subliniat pe bună dreptate China în planul său cu 12 puncte, amenințarea cu armele nucleare trebuie combătută”, a adăugat ea.

“O serie de delegații occidentale au transformat lucrările privind agenda G20 într-o farsă, dorind să transfere responsabilitatea pentru eșecurile lor în economie către Federația Rusă”, a declarat ministrul rus de externe Lavrov, potrivit unui comunicat al Rusiei.

Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a declarat că războiul din Ucraina a afectat “aproape toate țările de pe planetă, în ceea ce privește alimentele, energia, inflația”.

India, care deține președinția blocului în acest an, a refuzat să dea vina pe Rusia pentru război și a căutat o soluție diplomatică, în timp ce și-a sporit puternic achizițiile de petrol rusesc.

Grupul celor douăzeci (G20) sunt următoarele țări: Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Republica Coreea, Mexic, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Turcia, Regatul Unit și Statele Unite, precum și Uniunea Europeană.

Membrii G20 reprezintă aproximativ 85% din PIB-ul mondial, peste 75% din comerțul mondial și aproximativ două treimi din populația mondială.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Apple se pregătește să facă un anunț revoluționar

În aceste zile s-a anunțat că Apple este pregătită să lanseze primul său produs nou în aproape un deceniu...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img