Iată că și Japonia are milioane de case goale. Ele se vând acum, în medie, cu cel mult 25.000 de dolari, fiecare.
Are o populație în scădere și peste 10 milioane de proprietăți abandonate. Țara Soarelui-Răsare, așa cum mai este numită, se străduiește să găsească casele potrivite pentru cumpărătorii curioși.

Pe măsură ce populația Japoniei se reduce și tot mai multe proprietăți rămân nerevendicate, un nou segment de cumpărători, care se simte mai puțin legat de orașele supraaglomerate, caută arhitectura rurală care are nevoie de puțină dragoste.

Cele mai recente date guvernamentale, din studiul privind locuințele și terenurile din 2018, au raportat aproximativ 8,5 milioane de akiya în întreaga țară – aproximativ 14 la sută din stocul total de locuințe din țară – dar observatorii spun că sunt mult mai multe în prezent.

Institutul de cercetare Nomura Research Institute estimează numărul la peste 11 milioane și prezice că akiya ar putea depăși 30 la sută din toate casele din Japonia până în 2033.
Imaginile din acest articol prezintă o casă de 23 de mii de dolari.
Realitatea japoneză este dureroasă. Aici, valoarea caselor scade în mod obișnuit în timp, până când acestea devin inutile - moștenire culturală a construcțiilor de după cel de-al Doilea Război Mondial și a codurilor de construcție schimbătoare - doar terenul își păstrează valoarea.
Proprietarii nu se simt prea încurajați să întrețină o casă îmbătrânită, iar cumpărătorii caută adesea să le demoleze și să o ia de la capăt. Dar acest lucru poate fi costisitor.
Alții urmăresc să păstreze ceea ce există, se arată într-un amplu reportaj al New York Times.
"În niciun caz nu am vrut să o dărâmăm și să construim ceva nou. Era prea frumos. Așa că am decis să renovăm în schimb", a declarat proprietarului unei case, Thursfield.
"Întotdeauna am fost o persoană căreia îi place să se arunce în adânc, să își asume câteva riscuri și să învețe lucruri noi, așa că am fost încrezător că ne vom descurca cumva”.
Proiectul privind o astfel de casă, pașii de renovare și alte informații derulate pe YouTube a atras, până acum, peste 200.000 de abonați.
Foto: New York Times (interior)/deschidere: pixabay