Sunday, May 28, 2023

Inflația spaniolă crește din nou, dar rămâne sub media zonei euro

Recomandare:

Prețurile mai mari la electricitate și la alimente sunt la originea creșterii inflației în Spania pentru a doua lună consecutiv, potrivit datelor oficiale.

Spania, a patra economie ca mărime din zona euro, a înregistrat luna aceasta o inflație de bază (nivelul care exclude categoriile volatile de alimente și energie) de 7,7%, față de 7,7% luna trecută, potrivit biroului național de statistică, INE.

Cauze: războiul și anterior, pandemia

Căderile economice cauzate de războiul din Rusia și de pandemie au afectat economiile globale și în special pe cele europene. Guvernul socialist spaniol al lui Pedro Sánchez a pus în aplicare măsuri pentru a ajuta la reducerea costului vieții, cum ar fi reduceri la transport, subvenții pentru benzină și eliminarea TVA-ului la pâine și lapte. Aceste măsuri s-au ridicat la 50 de miliarde de euro de la începutul anului 2022.

Cu toate acestea, în prezent, Spania rămâne sub media inflației din zona euro, care este de 8,6%, potrivit Trading Economics.

Spania a scăzut rata inflației de la vârful recent de 10,8% atins în iulie anul trecut. Rata de dinaintea pandemiei în Spania era de 1,68%.

În medie, costul vieții în Spania este cu 114% mai ieftin decât în Marea Britanie datorită chiriei, utilităților și îngrijirilor de zi, potrivit Housing Anywhere.

Despre inflație

Per ansamblu, inflația este un dezechilibru major prezent în economia oricărei țări, reprezentat de o creștere generalizată a prețurilor și de scăderea simultană a puterii de cumpărare a monedei naționale.

Inflația este un indicator final, care arată la sfârșit de an fiscal dacă politicile guvernamentale monetare, fiscale, legislative, etc., alături de politicile Băncii Centrale, se coordonează și conduc la o stabilitate a prețurilor de consum.

Principalele cauze ale inflației sunt următoarele:

  • inflație prin monedă – emisiunea excesivă de monedă peste oferta reală de bunuri și servicii;
  • inflație prin cerere – excedentul de cerere agregată peste oferta agregată;
  • inflație prin costuri – creșterea costurilor de producție, independent de cererea agregată;
  • inflația importată;
  • inflația prin structuri.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Regele Charles a onorat-o pe “Regina rockului”, în timp ce gărzile au cântat ”Simply, The Best”

Lumea a fost îndurerată la aflarea veștii morții inegalabilei Tina Turner, inclusiv recent încoronatul Rege Charles care a dat...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img