Sunday, May 28, 2023

Începând de azi, un punct comun de trecere a frontierei, România și Republica Moldova. Foto

Recomandare:

Începând cu data de 15.04.2023, ora 08.00, autorităţile vamale și de frontieră din România şi Republica Moldova implementează în PTF Albiţa rutier, pe sensul de intrare în România, controlul coordonat, comun.

Pentru călători și transportul de mărfuri

Instituirea controlului coordonat al traficului va accelera și facilita traversarea frontierei comune, iar acest fapt va reduce timpul de așteptare la trecerea graniței pentru călători, inclusiv pentru transportul de mărfuri.

Albiţa (România) – Leuşeni (Republica Moldova)

Activitatea se derulează în urma intrării în vigoare a Decretului privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Albiţa (România) – Leuşeni (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România.

Primii pași

Primi pași, premergători evenimentului de azi, au fost făcuți la data 13 aprilie 2023, în prezența șefilor autorităților vamale și ai poliție de frontieră din Republica Moldova și România a fost semnat Regulamentul de organizare şi funcționare a Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa.

Acest document conține principiile și regulile cooperării pentru efectuarea, pe teritoriul României – sensul de intrare, a controlului coordonat al persoanelor, mijloacelor de transport și mărfurilor. 

Concret

Conform normelor tehnologice, controlul la trecerea frontierei este efectuat separat de către personalul de control al statului de ieșire (Republica Moldova), urmat consecutiv de personalul statului de intrare (România), efectuat pe teritoriul unui singur stat.

Care este diferența

Diferenţa faţă de modalitatea anterioară de realizare a controlului constă în faptul că pe sensul de ieșire din Republica Moldova, în Punctul de Trecere a Frontierei Leușeni, trecerea se va face fără control, iar oprirea pentru verificări se va face pe sensul de intrare în România, în Punctul de Trecere a Frontierei Albița-rutier, în funcție de tipul autovehiculului/priorității la control.

Sincronizarea activităților

Oficialii de la vârful autorităților vamale din România și Republica Moldova au pregătit sincronizarea activităților, prin realizarea schimbului operativ de informații, inclusiv cu subdiviziunile teritoriale ale celorlalte autorități cu atribuții de  control la frontieră.

Astfel, au fost alocate piste separate pentru redirecționarea și accelerarea traficului de călători, atât pe sensul de intrare cât și pe cel de ieșire, și, acolo unde situația o va impune, să fie suplimentat numărul de funcționari vamali din birourile/posturile vamale de frontieră. 

Informațiile utile, fotografiile și precizările necesare pentru publicul larg au fost transmise redacției noastre de către colegii de la Biroul comunicare, relații publice și mass-media, Autoritatea Vamală Română. Confirmarea în acest sens a venit și din Republica Moldova.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Regele Charles a onorat-o pe “Regina rockului”, în timp ce gărzile au cântat ”Simply, The Best”

Lumea a fost îndurerată la aflarea veștii morții inegalabilei Tina Turner, inclusiv recent încoronatul Rege Charles care a dat...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img