Thursday, June 1, 2023

În Anglia și Țara Galilor intră în vigoare o nouă modificare majoră a legii căsătoriei

Recomandare:

Guvernul britanic a anunțat luni, 27 februarie 2023, noi modificări ale legislației privind căsătoria în Anglia și Țara Galilor.

Noile modificări ale legii căsătoriei sunt menite să “protejeze mai bine copiii vulnerabili din Anglia și Țara Galilor de impactul dăunător al căsătoriilor forțate, în condițiile în care vârsta legală pentru căsătorie crește la 18 ani în Anglia și Țara Galilor”.

La 27 februarie a.c., Guvernul britanic a anunțat că vârsta legală a căsătoriei în Anglia și Țara Galilor a crescut la 18 ani.

Ce prevede noua lege

“Legea din 2022 privind căsătoria și parteneriatul civil (vârsta minimă), care a obținut aprobarea regală în aprilie anul trecut, a intrat în vigoare astăzi (27 februarie). Aceasta înseamnă că tinerii de 16 și 17 ani nu vor mai avea voie să se căsătorească sau să intre într-un parteneriat civil, chiar dacă au consimțământul părinților”, a precizat guvernul britanic într-un comunicat.

“Acum este ilegal și constituie o infracțiune penală exploatarea copiilor vulnerabili prin aranjarea căsătoriei lor, în orice circumstanțe, indiferent dacă se recurge sau nu la forță”.

Aceasta a mai spus, în același context: “Schimbarea va lua măsuri drastice împotriva căsătoriilor forțate, care pot provoca daune de durată asupra unui copil și face parte din angajamentul continuu al guvernului de a combate violența împotriva femeilor și fetelor”.

“Cei care sunt găsiți vinovați de aranjarea căsătoriilor cu copii riscă pedepse de până la 7 ani de închisoare. Vârsta de 18 ani este recunoscută pe scară largă ca fiind vârsta la care o persoană devine adultă și dobândește drepturi cetățenești depline”.

Opinie avizată

Viceprim-ministrul, Lordul Cancelar și Secretar de Stat pentru Justiție, Dominic Raab MP, a declarat: “Această lege îi va proteja mai bine pe tinerii vulnerabili, luând măsuri drastice împotriva căsătoriilor forțate din societatea noastră”.

“Cei care acționează pentru a manipula copiii să se căsătorească cu minori se vor confrunta acum, pe bună dreptate, cu toată puterea legii”.

“Schimbarea a fost introdusă prin intermediul unui proiect de lege al unui membru privat adus în Parlament de Pauline Latham OBE MP și a fost susținută de organizațiile de campanie din cadrul Coaliției Girls Not Brides, care lucrează pentru a pune capăt căsătoriilor de copii și abuzurilor bazate pe “onoare”.”

Pauline Latham MP a declarat: “Aceasta este o zi de referință pentru militanții care au lucrat fără încetare timp de peste 5 ani pentru a interzice căsătoria copiilor în această țară”.

“Căsătoria copiilor distruge vieți și, prin această legislație, vom proteja milioane de băieți și fete în următorii ani de acest flagel”.

Despre căsătoria forțată

Totodată și ministrul pentru protecția copilului, Sarah Dines MP, a declarat: “Nu este o problemă de protecție: “Căsătoria forțată este un abuz al drepturilor omului care le refuză copiilor vulnerabili libertatea de a învăța, de a crește și de a se dezvolta. La fel ca toate celelalte forme de abuz, mă angajez să eradichez această practică exploatatoare”.

“Pe lângă această nouă legislație binevenită, continuăm, de asemenea, să oferim formare și îndrumare pentru a pregăti poliția, asistenții sociali și alți profesioniști din prima linie pentru a sprijini și proteja victimele.”

După cum se arată pe site-ul GOV.UK, căsătoria copiilor este adesea asociată cu abuzul domestic față de fete, cu părăsirea timpurie a educației, cu oportunități limitate de carieră și cu probleme grave de sănătate fizică și mentală.

“Schimbarea onorează angajamentul guvernului față de promisiunea făcută în fața Națiunilor Unite de a pune capăt căsătoriilor între copii până în 2030”, a adăugat acesta”.

“Anterior, căsătoria forțată era o infracțiune doar dacă persoana folosea un tip de constrângere, de exemplu amenințări, pentru a determina pe cineva să se căsătorească”.

“Acum este o infracțiune să determini un copil cu vârsta sub 18 ani să se căsătorească în orice circumstanțe, fără a fi nevoie să dovedești că a fost folosită o formă de constrângere”, se arată în aceeași declarație a guvernului.

“Acest lucru include ceremoniile “tradiționale” fără caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, care ar fi în continuare privite ca fiind căsătorii de către părți și familiile lor”.

Alte opinii avizate

Natasha Rattu, director al Karma Nirvana (membră a Coaliției “Girls Not Brides”), a declarat: “Schimbarea legislației privind căsătoria copiilor este o victorie uriașă pentru supraviețuitoare. Este un salt uriaș în direcția combaterii acestui abuz, de obicei ascuns, și va oferi un grad mai mare de protecție celor aflați în pericol”.

“Anul trecut, linia națională de asistență telefonică pentru abuzul bazat pe onoare a sprijinit 64 de cazuri de căsătorie a copiilor, reprezentând doar o imagine mică a unei probleme mult mai mari. Sperăm că noua lege va contribui la creșterea numărului de identificări și raportări, oferind o protecție mai mare copiilor aflați în pericol”.

Statistică înfiorătoare

În 2021, Unitatea pentru căsătorii forțate a guvernului britanic a oferit consiliere sau sprijin în 118 cazuri care implicau victime cu vârste sub 18 ani, a adăugat acesta.

“Instanțele au emis, de asemenea, 3 343 de ordine de protecție împotriva căsătoriilor forțate între introducerea lor în 2008 și septembrie 2022, care împiedică pe cineva să folosească amenințări, violență sau abuz emoțional ca modalitate de a forța o persoană să se căsătorească”.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? O analiză marca …

O întrebare la care se caută răspunsuri: De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? Au găsit...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img