Thursday, June 1, 2023

Imagini simpatice și un răspuns la întrebarea: de ce le place maimuțelor să se învârtă? VIDEO

Recomandare:

Imagini simpatice și un răspuns la întrebarea: de ce le place maimuțelor să se învârtă?

Chiar, de ce se bucură maimuțele când se învârt? Poate din aceleași motive ca și oamenii. Videoclipuri cu primate, atât captive, cât și sălbatice, sugerează o plăcere a senzației de amețeală pe care o provoacă rotirea în cerc.

În 2011, o gorilă pe nume Zola a devenit faimoasă pe internet atunci când grădina zoologică din Calgary a postat un videoclip în care apărea învârtindu-se în cercuri pe articulații și călcâie, cu ceea ce părea a fi un zâmbet imens pe față.

Zola, așa-numita gorilă break-dance, a revenit în 2017, de data aceasta într-un videoclip care o arată învârtindu-se în jurul unei piscine pentru copii cu un nivel de entuziasm sălbatic care rivalizează cu cel mai angajat dansator uman la o petrecere rave de toată noaptea.

Dragostea oamenilor de a se învârti în cercuri, în special în copilărie, este evidențiată de popularitatea durabilă a caruselurilor din locurile de joacă, a atracțiilor rotative din parcurile de distracții și de atracția irezistibilă a săriturii în gol pe un deal. 

Acum, noi cercetări atestă că într-adevăr oamenii nu sunt singurii care caută să se învârtă.

Potrivit descoperirilor publicate de curând în revista Primates, și alte specii de maimuțe mari par să se bucure în mod regulat de stimularea simțurilor prin învârtire, posibil chiar și în căutarea unor stări mentale modificate.

O idee ingenioasă

După ce Dr. Perlman a văzut videoclipurile cu Zola, a apelat la YouTube pentru a investiga dacă și alte maimuțe au acest comportament.

El a adunat aproape 400 de videoclipuri care arată maimuțe mari și alte primate angajate în comportamente de rotire, inclusiv salturi, rostogoliri pe dealuri, salturi pe spate și piruete. 

Noua lucrare se concentrează pe clipurile în care maimuțele se învârt pe frânghii sau pe materiale asemănătoare cu frânghii.

Dr. Perlman și Adriano Lameira, un primatolog și psiholog evoluționist de la Universitatea Warwick din Anglia, au găsit 132 de cazuri de învârtire a frânghiei în 40 de videoclipuri în care erau implicați urangutani, gorile, cimpanzei și bonobo.

Videoclipurile prezintă mai ales maimuțe captive, dar câteva dintre ele ne arată și gorile de munte sălbatice pe frânghii. Toate se găsesc pe youtube și într-un reportaj publicat azi, 27 aprilie 2023, la New York Times.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? O analiză marca …

O întrebare la care se caută răspunsuri: De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? Au găsit...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img