Tuesday, June 6, 2023

Harry Belafonte, care a luat cu asalt topurile pop și a distrus barierele rasiale în anii 1950, a murit! Lumea muzicii, îndurerată

Recomandare:

O știre publicată în presa externă anunță că Harry Belafonte, care a luat cu asalt topurile pop și a distrus barierele rasiale în anii 1950, a murit! Lumea muzicii este, acum, profund îndurerată.

A murit Harry Belafonte!. Cântăreț, actor și activist care a spart bariere. În anii ’50, când segregarea era încă răspândită, ascensiunea sa către eșalonul superior al showbiz-ului a fost istorică. Dar principala sa preocupare a vizat drepturile civile.

Harry Belafonte, care a luat cu asalt topurile pop și a distrus barierele rasiale în anii 1950 cu muzica sa folk foarte personală și care a devenit apoi o forță dinamică în mișcarea pentru drepturile civile, a murit marți, la locuința sa din Upper West Side, în Manhattan. Avea 96 de ani.

Cauza a fost o insuficiență cardiacă congestivă, a declarat Ken Sunshine, purtătorul său de cuvânt dintotdeauna.

Într-o perioadă în care segregarea era încă larg răspândită, iar fețele de culoare erau încă o raritate pe ecranele mari și mici, ascensiunea domnului Belafonte în eșalonul superior al showbiz-ului a fost istorică. 

El nu a fost primul artist de culoare care a depășit granițele rasiale, scrie New York Times, înt-un amplu reportaj.

Louis Armstrong, Ella Fitzgerald și alții au ajuns la celebritate înaintea lui. Dar niciunul nu a făcut atâta vâlvă ca el și, timp de câțiva ani, nimeni în muzică, alb sau negru, nu a fost mai mare.

Născut în Harlem din imigranți din Indiile de Vest, el a declanșat aproape de unul singur o nebunie pentru muzica caraibiană cu hituri precum “Day-O (The Banana Boat Song)” și “Jamaica Farewell”.

Albumul său "Calypso", care includea aceste două melodii, a ajuns pe primul loc în topul Billboard la scurt timp după lansarea sa în 1956 și a rămas acolo timp de 31 de săptămâni. 
Apărut chiar înainte de debutul lui Elvis Presley, se spune că a fost primul album al unui singur artist care s-a vândut în mai mult de un milion de exemplare.
Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Apple se pregătește să facă un anunț revoluționar

În aceste zile s-a anunțat că Apple este pregătită să lanseze primul său produs nou în aproape un deceniu...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img