Hackerii care au efectuat un atac cibernetic de tip ransomware asupra Spitalului Clinic din Barcelona au cerut 4,2 milioane de euro în schimbul nedivulgării datelor furate.
Potrivit informațiilor de sâmbătă, 11 martie 2023, un grup de hackeri numit RansomHouse a revendicat atacul ransomware de duminica trecută, la ora 5, asupra Spitalului Clinic din Barcelona, Spania. De atunci, aceștia au cerut plata a 4,2 milioane de euro (4,5 milioane de dolari) de la guvern pentru a-i împiedica să publice online sau să revândă datele pe care le-a furat.
Sergi Marcen, secretarul pentru telecomunicații și transformare digitală al Generalitat, a dat asigurări: “Nu vom plăti și nu vom negocia cu acești infractori cibernetici”.
Printre datele pe care infractorii ar putea să le publice se numără cercetări și studii privind cancerul și bolile autoimune, domenii în care acest spital este lider. În această vineri 10, la cinci zile de la atacul cibernetic, spitalul funcționa încă fără internet, profesioniștii săi lucrând manual, pe hârtie, ca acum 20 de ani, după cum a relatat elperiodico.com.

Primele informații
Potrivit opniei a doi experți de luni, 6 martie a.c., atacul cibernetic de tip ransomware care a lovit ieri, duminică, 5 martie, Spitalul Clinic din Barcelona a avut originea în afara Spaniei. Acest lucru a fost anunțat într-o conferință de presă de Sergi Marcen, secretarul pentru telecomunicații și transformare digitală al unității medicale.
Afirmația sa a fost susținută atât de doctorul Antoni Castells, directorul medical al spitalului, cât și de Tomas Roy, directorul general al Agenției Catalane de Securitate Cibernetică. Incidentul: “nu este un atac care a venit din partea statului spaniol, ci din afara Spaniei”, au declarat împreună.
Cei trei bărbați au descris atacul ca fiind “complex și transversal” și au explicat că a provenit de la o companie de criminalitate cibernetică numită Ransom House. “În mod normal, Ransom House efectuează acest tip de atacuri în schimbul unor sume de bani, dar până în prezent nu au fost contactați”, a declarat Marcen.
Aceste atacuri constau, în mod normal, în dezactivarea unui sistem informatic în schimbul unei plăți pentru recuperarea informațiilor, însă Marcen a asigurat că “nu va exista nicio negociere pentru a plăti”.
Ca urmare a atacului, aproximativ 150 de operații elective, 500 de extracții și circa 300 de consultații externe sunt încă neprogramate. Cazurile urgente, cum ar fi atacurile de cord sau accidentele vasculare cerebrale, vor fi redirecționate către alte unități medicale. “Nu putem avea acces la informațiile pacienților”, au explicat aceștia, citați de media externă.