Thursday, June 1, 2023

Guvernul nipon oferă 100 milioane de dolari SUA pentru Republica Moldova

Recomandare:

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că, a avut o discuție cu ambasadorul Japoniei la Chișinău, Yamada Yoichiro. 

„La sfârșitul săptămânii trecute, ambasadorul Japoniei la Chișinău, Yamada Yoichiro, mi-a comunicat decizia Guvernului nipon de a oferi țării noastre sprijin bugetar în sumă de 100 milioane de dolari SUA, lucru anunțat de către Prim-ministrul Fumio Kishida în cadrul summitului G7. Acest sprijin va spori resursele financiare ale statului într-o perioadă în care economia noastră, și inclusiv încasările la buget, sunt afectate de războiul din Ucraina”, a spus liderul de la Chișinpu, Maia Sandu.

Totodată, șefa statului vecin a subliniat că Japonia este unul dintre cei mai importanți parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova care, de-a lungul timpului, a contribuit la dotarea spitalelor noastre cu echipamente medicale performante, a ajutat fermierii moldoveni să procure tehnică agricolă modernă și să aplice tehnologii noi, a finanțat programe de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a susținut proiecte culturale și educaționale.

„I-am mulțumit domnului ambasador pentru cooperarea bilaterală excelentă precum și pentru asistența continuă și mi-am exprimat speranța că vom reuși să creștem și volumul investițiilor japoneze în Republica Moldova, iar prin asta vom spori numărul locurilor de muncă bine plătite acasă”, a subliniat Maia Sandu. Informațiile au fost transmise redacției noastre printr-un comunicat.

Japonia în Republca Moldova

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu a lansat un mesaj răspuns, cu ocazia anunțării unui credit Republicii Moldova, de către Japonia, prin intermediul Agenției Japoneze de Cooperare Internațională (JICA):

„Le mulțumesc prietenilor noștri din Japonia pentru decizia anunțată astăzi privind acordarea unui credit Republicii Moldova, prin intermediul Agenției Japoneze de Cooperare Internațională (JICA) în sumă de 100 milioane de dolari SUA, destinat consolidării capacităților statului și gestionării provocărilor cu care ne confruntăm precum şi multiplelor proiecte de dezvoltare în așa domenii cum sunt:

Medicină;

Eficiența energetică;

Agricultură;

Educație;

Protecția mediului;

Egalitatea de gen.

Anunțul oficial privind acordarea împrumutului a fost făcut de către prim-ministrul Japoniei Fumio Kishida în cadrul Summit-ului G7 care s-a desfășurat online şi la care au participat liderii țărilor G7 și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

În discuția mea telefonică din această săptămână cu ministrul afacerilor externe al Japoniei, Hayashi Yoshimasa, am apreciat înalt sprijinul Japoniei în aceste momente dificile, inclusiv suportul pentru parcursul european și aspirația țării noastre de a face parte din familia națiunilor libere.” – a declarat oficialul moldovean.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? O analiză marca …

O întrebare la care se caută răspunsuri: De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? Au găsit...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img