Sunday, May 28, 2023

Gheorghe Cârciu, secretar de stat DRP: ”Nimic nu poate înlocui dialogul direct cu românul”

Recomandare:

Aflat într-o vizită de lucru în Italia, Gheorghe Cârciu, secretar de stat DRP a ținut să precizeze:

”Nimic nu poate înlocui dialogul direct cu românul”.

Și este perfect adevărat, pentru că una este scriem proiecte și alta este să le vedem direct în derulare, dacă acestea există. În altă ordine de idei, în teritoriu se poate vedea ce lipsește cu adevărat diasporei.

Comunitatea românească din Sicilia a fost vizitată

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a vizitat comunitatea românească din Sicilia, din zonele Palermo, Agrigento și Catania și s-a întâlnit cu oficiali ai autorităților italiene din această regiune, în perioada 31 martie – 3 aprilie 2023.

„Sunt proiecte pe care Departamentul pentru Românii de Pretutindeni le are în derulare în această perioadă și îmi doresc să le promovăm cât mai bine, pentru că sunt dedicate conservării și protejării identității românești din afara granițelor. Nimic nu poate înlocui dialogul direct cu românul.
Ne dorim să identificăm soluții pentru proiecte care vizează sistemul școlar și pentru diverse probleme cu care se confruntă românii din Italia”, a declarat demnitarul DRP. 

Conferința „Sicilia-România”

În prima zi a vizitei de lucru în Republica Italiană, delegația Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a participat la conferința „Sicilia-România implicațiile unei emigrații bilaterale de prosperitate”, organizată de Comites România.

În contextul dat, delegația Departamentului a purtat discuții cu românii prezenți la eveniment privind oportunitățile pe care le oferă sesiunea de finanțare nerambursabilă a DRP pentru anul 2023.

Pe agenda primei zile s-a aflat și momentul de comemorare a istoricului Nicolae Bălcescu, prin depunerea unei coroane de flori la statuia acestuia de la Vila Garibaldi din Palermo.

Întâlnire cu primarii locali

În cadrul celei de-a doua zile a vizitei de lucru în Italia, delegația DRP a avut întâlniri cu primarul orașului Agrigento, cu primari ai provinciei cu același nume și cu reprezentanți ai comunității românești, în vederea identificării de proiecte comune, adaptate nevoilor românilor din această zonă.

Secretarul de stat Gheorghe Cârciu a subliniat: 

„Întâlnirea cu primarul din Agrigento, Francesco Miccichè, a fost un bun prilej de a discuta despre comunitatea românească și despre contribuția importantă pe care o are aceasta la dezvoltarea provinciei. Nu a fost o surpriză pentru mine să aud cuvinte frumoase la adresa românilor. Știu prea bine că românul este muncitor, ambițios și dornic să arate că, acolo unde se stabilește, trăiește cum se cuvine și sfințește locul.
L-am invitat pe domnul Francesco Miccichè să vină în România pentru că vreau să rămânem într-un dialog continuu. Avem de pus la punct mai multe proiecte care să vină în sprijinul românilor. Un schimb eficient de bune practici, despre proiectele economice, poate deschide noi oportunități atât pentru românii din Italia, cât și pentru comunitatea italiană din România. 

La final, reprezentanții sicilieni au fost invitați la București pentru a continua dialogul în beneficiul tuturor părților implicate, potrivit informațiilor transmise redacției noastre de PR DRP Guvernul României.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Regele Charles a onorat-o pe “Regina rockului”, în timp ce gărzile au cântat ”Simply, The Best”

Lumea a fost îndurerată la aflarea veștii morții inegalabilei Tina Turner, inclusiv recent încoronatul Rege Charles care a dat...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img