Saturday, June 3, 2023

Gheața plutitoare din jurul Antarcticii tocmai a atins un nivel minim record

Recomandare:

Gheața plutitoare din jurul Antarcticii tocmai a atins un nivel minim record
Recordul ar putea fi un indiciu că gheața marină din Antarctica începe în sfârșit să se comporte așa cum se aștepta pe măsură ce planeta se încălzește.

Cantitatea de gheață de mare plutitoare care înconjoară Antarctica a atins cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, au anunțat marți oamenii de știință, semn că una dintre cele mai îndepărtate și misterioase fațete ale sistemului climatic ar putea, în sfârșit, să reacționeze la tendința generală de încălzire a planetei.

Cele mai recente măsurători reprezintă cea mai scăzută valoare a extinderii totale a gheții marine din Antarctica de la începutul monitorizării prin satelit, la sfârșitul anului 1978.

Acesta este al doilea an consecutiv în care, pe măsură ce vara antarctică se prelungește și pătura de gheață de mare din Oceanul Sud se reduce până la nivelul minim anual, se înregistrează un nivel minim record.

Întinderea gheții din jurul Antarcticii a scăzut la aproximativ 737.000 de mile pătrate la 13 februarie, pe baza datelor furnizate de Centrul Național de Date privind Zăpada și Gheața din Colorado; aceasta măsura aproximativ 741.000 de mile pătrate în timpul minimului anterior, la 25 februarie 2022.

Este posibil ca gheața să scadă și mai mult în cea mai mare parte a lunii februarie, înainte de a începe ascensiunea sezonieră odată cu sfârșitul verii în Antarctica.

“Acesta nu va fi doar un record de “abia a reușit”, ci se pare că va fi un alt salt substanțial în jos pe lângă recordul de anul trecut”, a declarat Ted Scambos, expert în gheață de mare și ghețari la Universitatea Colorado din Boulder.

Oamenii de știință determină întinderea gheții de mare la ambii poli pe baza datelor din satelit, iar cifrele lor numără toate zonele în care există o concentrație de cel puțin 15% de gheață de mare plutitoare. Deoarece citirile zilnice individuale pot sări în sus și în jos, cercetătorii folosesc o medie de cinci zile a datelor din satelit pentru a evalua dacă a fost doborât un record.

Separat, un grup de cercetare cu sediul în Germania, numit Sea Ice Portal, care include oameni de știință de la Institutul Alfred Wegener și de la alte instituții, a declarat vineri că a avut loc un minim record pentru gheața de mare din Antarctica de vară.

Recordurile succesive ar putea începe să îi liniștească pe oamenii de știință că gheața de mare din Antarctica începe în sfârșit să se comporte așa cum era de așteptat pe măsură ce planeta se încălzește, potrivit media externă.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Cântăriți pentru a zbura! O companie aeriană cere informații personale pasagerilor înainte de zbor

Iată că am ajuns să vedem și aceasta, de la măsurarea bagajelor la cântărirea personală a angajaților care trebuie...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img