Tuesday, June 6, 2023

FOTO | Klaus Iohannis a plecat în Japonia cu o aeronavă privată. Scandal în țară

Recomandare:

Dezbateri aprinse după ce s-a aflat cu ce aeronavă a plecat în Japonia și Singapore președintele Klaus Iohannis. Dezvăluirea a fost făcută de site-ul Boarding Pass care a publicat imagini cu aeronava privată cu care a călătorit șeful statului.

Site-ul Boarding Pass a publicat imagini cu  aeronava privată cu care preşedintele Klaus Iohannis ar fi mers în vizita pe care o efectuează în Japonia şi Singapore.

”Acesta este interiorul Boeingului 737-900ER(BBJ) Global Jet cu care preşedintele României călătoreşte în Japonia şi Singapore. Capacitatea sa de transport este de numai 19 pasageri. Cu acest avion, preşedintele ţării a călătorit pe ruta Bucureşti - Sibiu - Tokyo Haneda în 4-5 martie 2023. Deoarece autonomia avionului este insuficientă pentru un zbor fără escală din Sibiu până în capitala Japoniei, piloţii au efectuat o oprire pentru realimentare în Baku (Azerbaidjan). Durata zborului dintre Bucureşti şi Sibiu a fost de 31 de minute, cea a zborului dintre Sibiu şi Baku a fost de două ore şi 48 de minute, iar zborul dintre Baku si Tokyo a avut o durată de nouă ore”, a scris în postare Boarding Pass, site specializat în ştiri din domeniul aviaţiei. 

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri despre achiziţia unei aeronave oficiale, după relatările potrivit cărora Klaus Iohannis a mers cu o aeronavă privată în vizita oficială din Japonia, că el crede că şi statul român e necesar să aibă aşa ceva. 

Sorin Grindeanu: Îmi asum ceea ce spun, chiar dacă îmi voi atrage critici

Întrebat dacă Administraţia Prezidenţială a cerut Guvernului o aeronavă oficială, ministrul Transporturilor a declarat că nu este la curent cu o asemenea cerere. 

”E posibil să fi fost dar nu ştiu în acest moment”.
”Aş vrea să vă spun o chestiune pe care statul român, din punctul meu de vedere, trebuie să o rezolve şi îmi asum acest lucru, chiar dacă îmi voi atrage critici. La fel cum alte state din lumea aceasta au o aeronavă oficială, eu cred că şi statul român e necesar să aibă aşa ceva, care să deservească Administraţia Prezidenţială, Guvernul şi celelalte instituţii, pentru că de foarte multe ori, poate e cazul şi acum, la această vizită, inclusiv dumneavoastră, presa, când mergeţi în anumite deplasări, cred că ar fi mult mai facil să se întâmple în mod organizat şi împreună cu toată delegaţia oficială”, a spus ministrul. 

Despre faptul că se discută de 10 ani despre o astfel de achiziţie, Grindeanu a spus: ”Toată lumea a fugit de aşa ceva, pentru că nu au vrut să fie văzuţi ca şi oameni care vor să facă cheltuieli de acest tip. Eu cred că e necesară această cheltuială”. 

Ministrul a menţionat că atunci când a fost premier a mers doar cu  compania Tarom.

Controversa deplasărilor făcute de preşedinte sau de premier există de ani de zile

La rândul său, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu a declarat că niciun preşedinte de stat, într-o vizită oficială nu merge cu avion de linie în Japonia

”Este o notă populistă care cred eu că nu se justifică atunci când vorbim de o vizită atât de importantă”, a mai spus ea, precizând că este nepermis ca România în anul 2023 să nu aibă la dispoziţia preşedintelui statului, a premierului, a statului român, o aeronavă oficială.

Alina Gorghiu a mai spus că această controversă a deplasărilor făcute de preşedinte sau de premier există de ani de zile şi a menţionat că este de acord cu preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, pe subiectul achiziţiei unei aeronave oficiale. 

”Este nepermis ca România în anul 2023 când este un stat extrem de important la nivelul Uniunii Europene, un stat care face parte din NATO şi întâmpină tot felul de dificultăţi în regiune, să nu aibă la dispoziţia preşedintelui statului, a premierului, a statului român, o aeronavă. Această achiziţie a fost subiect de polemică publică şi de controversă publică de prea mult timp”, a afirmat Gorghiu.

Ea a mai precizat că niciun preşedinte de stat, într-o vizită oficială nu merge cu avion de linie în Japonia. 

”Să mă iertaţi, dar este o notă populistă care cred eu că nu se justifică atunci când vorbim de o vizită atât de importantă. (..) Vă rog să îmi arătaţi vizite ale altor şefi de stat, în Japonia, cu avionul de linie?”.
Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Apple se pregătește să facă un anunț revoluționar

În aceste zile s-a anunțat că Apple este pregătită să lanseze primul său produs nou în aproape un deceniu...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img