De la boala vacii nebune, gripă aviară, pesta porcină am ajuns și la variola ovină.
Un focar de variolă ovină a lăsat 3,5 milioane de animale de fermă imobilizate în orașul spaniol Castilla-La Mancha din cauza nivelului ridicat de contagiune.
Marți, 7 februarie 2023, Junta de Castilla-La Mancha a activat protocolul de imobilizare pentru toate efectivele de animale din provinciile Castiliei-La Mancha, cu excepția provinciei Guadalajara. Acest lucru a avut loc ca urmare a unui nou focar de variolă ovină.
Boala se transmite la oameni?
Boala nu se transmite la oameni sau la laptele sau brânza pe care le produc animalele, dar este o boală foarte contagioasă, cu o mortalitate ridicată în rândul animalelor de fermă.
Peste șase mii de ferme afectate
Aplicarea acestei măsuri afectează 6.000 de ferme de ovine și caprine din Cuenca, Ciudad Real, Toledo și Albacete, cu aproximativ 3,5 milioane de capete de bovine. Deocamdată, aceasta nu are o dată de încheiere, în așteptarea evoluției epidemiologice a situației.
În ceea ce privește circulația animalelor, sunt autorizate doar cele care merg la abator, deși laptele poate fi colectat în continuare în ferme, iar animalele pot fi, de asemenea, pășunate, scrie presa externă.
Decizia de imobilizare a animalelor în regiunea Junta de Castilla-La Mancha a fost luată după ce, în ultimele zile, a fost detectat un focar de infecție într-un parc de animale situat în municipalitatea Alcazar de San Juan din Ciudad Real. Aceasta era o fermă mare, departe de sursele inițiale din Cuenca și de raza lor de acțiune.
Se bănuiește că cazul din Ciudad Real este, cel mai probabil, rezultatul deplasării de bovine din altă zonă. Acest lucru a dus la decretarea imobilizării vitelor în încercarea de a opri răspândirea bolii.
S-a dispus sacrificarea animalelor
Surse Asaja care lucrează în zonă au informat Efeagro despre acest ultim caz pozitiv și au cerut oprirea “completă” a circulației animalelor. De asemenea, s-a ordonat sacrificarea tuturor animalelor dintr-o fermă în care se constată un caz pozitiv înainte de a acoperi instalația cu var pentru o perioadă suficientă.
Ignacio García, profesor de sănătate animală la Universitatea din Cordoba (UCO), a subliniat, în declarații pentru Efeagro, importanța de a fi ”exhaustivi” cu măsurile de control, curățare și dezinfecție.
Acest lucru este necesar deoarece este un virus “persistent”, capabil să rămână în viață “mult timp” la temperatura camerei. Acesta ar putea rezista chiar și ”luni și ani de zile dacă sunt îndeplinite condițiile potrivite”, a adăugat specialistul.