Sunday, May 28, 2023

Finlanda va lansa o zi a drepturilor omului în cadrul Consiliului Europei

Recomandare:

Evenimentul va avea loc pentru prima dată la Turku, în Finlanda, la data de 4 mai 2023.

Ziua Drepturilor Omului a Consiliului Europei va reuni vorbitori experți de renume care vor discuta despre impactul Consiliului Europei asupra drepturilor omului în Finlanda.

Evenimentul va fi organizat ca parte a proiectului Zilele Consiliului Europei, care încurajează statele membre să joace un rol de lider în asigurarea faptului că cetățenii lor își pot exercita drepturile și libertățile pentru a participa la construirea democrațiilor în care trăiesc.

În acest context, Reprezentanța Permanentă a Finlandei pe lângă Consiliul Europei a solicitat secretarului general adjunct al Consiliului Europei, Bjorn Berge, să explice originea inițiativei.

Bjorn a confirmat: “Este esențial să sporim cunoștințele și înțelegerea cetățenilor cu privire la activitatea Consiliului Europei”.

“Foarte puțini știu că, în prezent, Consiliul Europei apără drepturile fundamentale în Europa. Trebuie să explicăm publicului larg ce înseamnă acest lucru pentru fiecare dintre noi, în calitate de cetățeni ai Europei”.

Date informative despre CE

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională. A luat naștere la 5 mai 1949 și reunește toate statele democratice ale Uniunii Europene precum și alte state din centrul și estul Europei.

Este independent de Uniunea Europeană, și este diferit și de Consiliul European sau de Consiliul Uniunii Europene. Sediul Consiliului Europei este la Strasbourg.

Consiliul Europei are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de Adunarea Parlamentară, alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, și cealaltă, interguvernamentală, întruchipată de Comitetul Miniștrilor, alcătuit din miniștrii de externe ai statelor membre. Comitetul Miniștrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei.[5]

România a deținut președinția Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei în perioada noiembrie 2005 – mai 2006.

Consiliul Europei este compus din 46 de state membre la care se adaugă o serie de state cu statut de observator.

Federația Rusă, potrivit unui site informativ, a aderat în 1996 și s-a retras în 2022, cu câteva ore înainte să fie votată excluderea acesteia de către consiliu.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Regele Charles a onorat-o pe “Regina rockului”, în timp ce gărzile au cântat ”Simply, The Best”

Lumea a fost îndurerată la aflarea veștii morții inegalabilei Tina Turner, inclusiv recent încoronatul Rege Charles care a dat...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img