Thursday, June 1, 2023

Federația internațională, obligată să suspende sindicatul jurnaliștilor ruși din cauza Ucrainei

Recomandare:

Federația Internațională a Jurnaliștilor (FIJ) a fost nevoită să își suspende membrii ruși după ce membrii scandinavi au amenințat că vor renunța la calitatea de membru.

Agenția rusă de știri de stat TASS a relatat miercuri, 22 februarie, că FIJ a scris Uniunii Jurnaliștilor din Rusia (WLN), informând-o despre această decizie.

Vladimir Solovyov, șeful WLN Vladimir Solovyov a declarat că scrisoarea scrisă de secretarul general al FIJ, Anthony Bellanger, i-a informat că le-a fost suspendată calitatea de membru.

Se înțelege că procesul de suspendare a WLN din FIJ, care a fost înființată în 1926, a început la 31 ianuarie. O declarație a organizației de la acea vreme spunea că procesul a fost demarat în urma reprezentării din partea Finlandei, Norvegiei, Danemarcei și Islandei.

O declarație ulterioară emisă de FIJ a precizat că printre motivele suspendării organizației se numără deschiderea de filiale în teritoriile ucrainene ocupate ale Republicilor Populare Donețk și Lugansk, precum și în regiunile Kherson și Zaporozhye.

FIJ, care reprezintă aproximativ 600.000 de jurnaliști din întreaga lume, protejează drepturile sociale și profesionale ale jurnaliștilor din peste 140 de țări. Se spune că Rusia a fost unul dintre cei mai mari membri ai organizației.

Nu se știe ce impact va avea suspendarea sindicatului jurnaliștilor ruși asupra federației internaționale și nici ce impact va avea asupra libertății de exprimare și a relatării oneste a știrilor.

Despre FIJ

Federația Internațională a Jurnaliștilor (FIJ) este cea mai mare federație sindicală globală a sindicatelor jurnaliștilor din lume. Reprezintă peste 600.000 de lucrători din mass-media din 187 de organizații din 146 de țări.

FIJ este membru asociat al UNESCO și reprezintă jurnaliștii în cadrul Organizației Națiunilor Unite din 1953 (ONU/OIM). Ea colaborează cu Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC) și cu Comitetul consultativ sindical pe lângă OCDE.

Președintele FIJ este jurnalistul și sindicalistul marocan Younes Mjahed. Anthony Bellanger, un jurnalist și sindicalist francez, este secretarul general al organizației.

La cerere, FIJ eliberează membrilor organizațiilor sale afiliate Cardul internațional de presă, singura legitimație de presă aprobată de organizațiile naționale ale jurnaliștilor din peste 130 de țări.

Sediul central al Federației se află la Bruxelles, Belgia.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? O analiză marca …

O întrebare la care se caută răspunsuri: De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? Au găsit...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img