Tuesday, June 6, 2023

FBI adaugă un nou șef al Al-Qaida pe lista celor mai căutate persoane. Mai există o amenințare?

Recomandare:

FBI l-a adăugat pe noul șef al Al-Qaida, egipteanul Saif al-Adel, pe lista celor mai căutate persoane, potrivit unui purtător de cuvânt al agenției.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat reporterilor că: “Evaluarea noastră se aliniază cu cea a ONU – că noul lider de facto al Al-Qaeda, Saif al-Adel, se află în Iran”.

Declarația publicată vineri, 17 februarie 2023, urmează unui anunț făcut anterior, în cursul săptămânii, de către Națiunile Unite, în care se spunea că opinia predominantă a statelor membre este că Adel este acum liderul grupării.

Se înțelege că nu a fost făcută nicio declarație oficială a conducerii sale din cauza sensibilităților din cadrul talibanilor în legătură cu execuția fostului lider Zawahiri. Potrivit ONU, acesta a fost ucis anul trecut într-un atac cu rachete al SUA.

De asemenea, se spune că există îngrijorări în cadrul organizației islamiste sunnite Al-Qaeda cu privire la reședința lui Adel în Iran, un stat majoritar șiit.

Raportul ONU a relevat următoarele aspecte: “Locația sa ridică întrebări care au legătură cu ambițiile Al-Qaeda de a-și afirma conducerea unei mișcări globale în fața provocărilor din partea ISIL (Statul Islamic).”

Fost locotenent-colonel în cadrul Forțelor Speciale egiptene, bărbatul de 62 de ani ar fi contribuit la construirea capacității operaționale a grupului și ar fi antrenat unii dintre pirații aerului care au participat la atacurile din 911.

Ali Soufan, un fost investigator al FBI în domeniul antiterorismului, a declarat pentru France24 TV: “Saif este unul dintre cei mai experimentați soldați profesioniști din mișcarea jihadistă mondială, iar corpul său poartă cicatricele luptei.

“Când acționează, o face cu o eficiență nemiloasă.”

Evenimentele din Ucraina și Afganistan au umbrit activitățile extremiștilor musulmani din Orientul Mijlociu, dar profilul lor a fost din nou ridicat după ce FBI l-a adăugat pe noul șef al Al Qaeda pe lista celor mai căutați.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Apple se pregătește să facă un anunț revoluționar

În aceste zile s-a anunțat că Apple este pregătită să lanseze primul său produs nou în aproape un deceniu...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img