Wednesday, May 31, 2023

Expoziție inedită la Muzeul de Artă Craiova. Foto

Recomandare:

Titlul expoziției inedite, ales cu deosebită atenție, dar și inspirație, este Emoții abstracte: Știlștand / Stillstand. Evenimentul are loc la Muzeul de Artă Craiova, Palatul Jean Mihail, 9.03./9.04.2023. Iar vernisajul va fi joi 9.03.2023, începând cu ora 17:00.

Iată despre ce este vorba mai exact. Știlștand reprezintă transcrierea fonetică a cuvântului german Stillstand, care semnalizează o întrerupere a activității evidente: un motor, un mecanism nu mai funcționează sau nu se mai vede că ar funcționa. Normalitatea a fost întreruptă, oprită, suspendată, amânată; de acum persistă doar starea de inerție, abținere, blocaj, oprire, inhibiție, împiedicare, cedare, expectativă, stagnare. 

Sub febrilitate stă o aparentă pasivitate, o imposibilă înaintare: starea de paralizie a suspendat sensul. Voința rulează în gol, atenția se scurge, se fărâmițează. Sub iluzia ordinii ulterioare, realitatea cade acum într-un hău. Umbra extinde tăcerea, vina, incapacitatea de a gândi, inutilitatea de a exprima. Hărți cu semnele de viață șterse demarchează ruine și victime.

Este ca un mers pe loc, o stare de repaus care surprinde caracterul sublim al Beatricei von Babel, se spune în comunicatul trimis redacției noastre.

Expoziția de la Muzeul de Artă Craiova este o experiență fără precedent în practica curatorială locală. Este o expoziție fără autor și fără curator individual: o fuziune labirintică și dinamică de tehnici și concepte artistice diverse, de la pictură și sculptură la fotografie, instalații sonore, street art și environments, puse laolaltă într-un corp vizual funcțional. Identitatea acestui organism s-a definit pe parcursul anului 2022, prin expoziții la Veneția și București, derulate sub egida personajului colectiv Beatrice von Babel.

Expun desen, fotografie, video, pictură, sculptură: Aeul, Ștefan Bertalan, Hede Bühl, Roberta Curcă, Giles Eldridge, Clemens Goldbach, Ion Grigorescu, Regina Ionescu, Kitră, Maxim Liulcă, Irina Matthes, Florin Mitroi, Kyoko Murase, Anca Mureșan, Lost.Optics, Pisica Pătrată, Peter Ruehle, Thomas Ruff, Gregor Schneider, Virginia Toma, Whatisafullstop, Marian Zidaru. 

Expun instalație audio, print, obiect, text: Leonard Alecu, Soya Arakawa, Michele Azzalini, Lorenzo Bartoli, Elena Diaconu, Florina Drăguș, Rike Droescher, Mircea Florea, Renata Jaworska, Bernd Kastner, James Kirwan, Robert Köteles, Nicu Mihali, Noemi Morocho, Patricia Morocho, Jose Nahuelpan, Masao Nakahara, Alina Petre, Thomas Schütte, Rareș Toma, Paula Trifu, Victoria Zidaru.

Asistenți coordonare artistică, tehnică: Robert Boghiu, Elena Stanciu.

În perioada 7 – 9 martie 2023, artiștii BvB prezenți la Craiova conlucrează cu elevi ai Liceului de Arte „Marin Sorescu”, integrându-i în expunere, și totodată oferă workshop-uri elevilor Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”.

Beatrice von Babel este un corp artistic cu identitate mixtă. O parte provine din caracterul vechi de secole al lui Dante, inspirata Beatrice, iar cealaltă reflectă confuzia traumatică a zilelor noastre, asemănătoare Babelului. Născută în primăvara anului 2022, în circumstanțele istorice ale unei lumi rupte în bucăți sub presiunea războiului devastator iscat în mijlocul Europei, entitatea colectivă Beatrice von Babel și-a făcut prima apariție la Veneția, pe insula Giudecca.

Din aprilie până la începutul lui iunie, enorma Sala del Camino a Fundației Bevilacqua la Masa a fost martoră la desfășurarea proiectului Beatrice von Babel.

Ce reprezintă Under the Boat

Under the Boat: o cantitate extraordinară de lucrări în continuă schimbare și happening-uri intense și dramatice, prezentate zilnic, dans și mișcare, precum și diverse instalații acustice permanente, performance-urile electronice și experimentale de muzică live, urmate de ample ateliere de lucru cu studenți de la facultățile de artă din localitate, cu comunitatea Giudecca și, în mod frecvent, cu vizitatorii. Un sentiment de implozie apocaliptică, rezultat al exasperării forțelor creative, a marcat fenomenul foarte dens al BvB.

Următorul pas a fost expunerea Effi/Pym de la București, Muzeul Național al Hărților. Inserarea intruzivă a lucrărilor și acțiunilor colectivului BvB în spațiile dedicate expozițiilor temporare, dar și în colecția permanentă a muzeului, a funcționat ca fundal pentru seria fulminantă de performance-uri.

Despre acțiunile muzical-teatrale ale artiștilor

Acțiunile muzical-teatrale ale artiștilor din medii culturale extrem de diverse au variat de la muzica tradițională japoneză, în străvechea limbă vorbită în Okinawa, până la compoziții germane și italienești baroce și clasice, de la jazz și melodii contemporane, până la ritmuri și instrumente arhaice românești. Happening-urile muzicale captivante au fost parțial înregistrate pe video.

În aprilie 2023, BvB va continua să dezvolte diferite limbaje și tehnici de locuire vizuală și auditivă a spațiilor ARCUB, clădire emblematică din centrul istoric al Bucureștiului.

Intitulată Under the House, expoziția-performance va fi găzduită în săli boltite subterane, cu inserări  pe scena de teatru a Centrului de Artă, făcând astfel posibilă o fluidizare a categoriilor artistice și reunind interpreți și artiști internaționali a căror creativitate este potențată de aceste vremuri tulburi. Expuneri și acțiuni scenice vor avea loc concomitent la Institutul Goethe și la Institutul Francez, parteneri care susțin, în egală măsură, colectivul BvB.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? O analiză marca …

O întrebare la care se caută răspunsuri: De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? Au găsit...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img