Saturday, June 3, 2023

Expoziție dedicată lui Ciprian Porumbescu, la Sibiu, începând de azi

Recomandare:

Eveniment, începând de azi. Expoziție: Ciprian Porumbescu – 170. O viață, o epocă, un ideal.

Organizatori: Consiliul Județean Suceava – Muzeul Național al Bucovinei din Suceava, Ministerul Culturii - Muzeul Național Brukenthal. Parteneri: Primăria Municipiului Sibiu. Locație: Piața Mare din Sibiu. Vernisaj: Salonul de muzică, Palatul Brukenthal, Piața Mare, nr. 4. Moment muzical susținut de Ioana Surdea. Data: 5 aprilie 2023. Perioadă: 5-30 aprilie 2023.

Anul 2023 a fost decretat prin lege Anul Ciprian Porumbescu și, cu această ocazie, Muzeul Național al Bucovinei a organizat o expoziție itinerantă dedicată marelui compozitor, expoziție ce va fi prezentată în luna aprilie și în Piața Mare din Sibiu.

Realizată într-un format atractiv pentru publicul larg, expoziția conține panouri cu informații, mărturii și evocări despre diverse aspecte din viața lui Ciprian Porumbescu.

Este vorba despre copilăria și primii ani de școală la Ilișești; perioada în care a fost elev la Suceava, „Academia” de lăutari de la Stupca - școală de muzică autentică; Serbarea de la Putna din 1871; perioada în care a fost student la teologie și filozofie în Cernăuți; Societatea studențească „Arboroasa" și temnița habsburgică; Berta - o iubire imposibilă; perioada studenției de la Viena, cea în care a fost profesor de muzică la Brașov; premiera Operetei „Crai Nou", „Italie! Italie!".
Expoziția cuprinde inclusiv secțiunile „Sfârșitul tragic al unui nemuritor artist”, „În memoria posterității”, precum și imagini de la Casa și Muzeul Memorial Ciprian Porumbescu.

Important

Prin această expoziție, Ciprian Porumbescu va fi prezent, pe parcursul întregului an, și la Muzeul de Istorie Brașov, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Banatului și Muzeul Regional Cernăuți.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Cântăriți pentru a zbura! O companie aeriană cere informații personale pasagerilor înainte de zbor

Iată că am ajuns să vedem și aceasta, de la măsurarea bagajelor la cântărirea personală a angajaților care trebuie...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img