Saturday, June 3, 2023

Explozie de angajări în ianuarie

În Statele Unite

Recomandare:

Piața americană a forței de muncă a declanșat o explozie de angajări în ianuarie, producând un alt val de creștere robustă a locurilor de muncă, chiar dacă ratele dobânzilor continuă să crească.

Angajatorii au adăugat 517.000 de locuri de muncă pe o bază ajustată sezonier, a anunțat vineri Departamentul Muncii, o creștere de la 260.000 în decembrie.

Subliniind vitalitatea extraordinară a pieței muncii a fost rata șomajului, care a scăzut la 3,4%, cel mai mic nivel din 1969 încoace.

Chiar și în condițiile în care companiile din întreaga țară au angajat cu un zel neașteptat, creșterea salariilor a încetinit ușor la 0,3% față de decembrie, un indiciu că o parte din presiunea de a atrage angajații cu majorări de salariu ar putea să se atenueze.

Cu toate acestea, cifrele mari privind angajările au sfidat așteptările și au subliniat provocările cu care se confruntă Rezerva Federală, care încearcă să răcească piața muncii în efortul său de a controla inflația rapidă.

Prin creșterea ratelor dobânzii – miercuri, oficialii Fed au făcut acest lucru pentru a opta oară în decurs de un an – factorii de decizie speră să forțeze întreprinderile să își reducă cheltuielile, inclusiv angajările.

Cu toate acestea, piața muncii a rămas extraordinar de strânsă. În plus față de raportul de vineri, guvernul a publicat săptămâna aceasta date care arată că numărul de locuri de muncă afișate pe șomer disponibil – o măsură pe care factorii de decizie politică au urmărit-o îndeaproape – a crescut din nou în decembrie. Și, în ciuda unei cavalcade de concedieri în sectorul tehnologic, numărul total de concedieri a rămas extrem de scăzut.

“Atât de mult pentru moderație”, a declarat Beth Ann Bovino, economist-șef pentru Statele Unite la S&P Global Ratings.

“Cu siguranță nu am văzut-o în acest raport”.

Creșterea numărului de locuri de muncă a fost amplă, inclusiv în unele industrii care, potrivit economiștilor, ar fi trebuit să dea semne de încetinire. Angajatorii din domeniul petrecerii timpului liber și al ospitalității, inclusiv restaurantele și barurile, au adus un număr mare de lucrători.

Raportul lunar privind locurile de muncă se bazează pe două sondaje, unul în rândul gospodăriilor și unul în rândul angajatorilor.

Rata de participare a forței de muncă a fost abia modificată, la 62,4%.

Oficialii Fed au sperat să vadă o creștere în rândurile celor disponibili să muncească, ceea ce ar putea atenua restricția de pe piața muncii care duce la creșterea salariilor și contribuie la inflație, scrie New York Times.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Cântăriți pentru a zbura! O companie aeriană cere informații personale pasagerilor înainte de zbor

Iată că am ajuns să vedem și aceasta, de la măsurarea bagajelor la cântărirea personală a angajaților care trebuie...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img