Moment istoric. Limba română a devenit limba oficială în Republica Moldova. Alldova a stat de vorbă cu oamenii, pentru a afla care este opinia lor.
Și să nu uităm că opiniile sunt împărțite, dar vestea bună este că majoritatea oamenilor se bucură de decizia autorităților de la Chișinău.
În primul rând trebuie să spunem că sintagma “limba moldovenească” va fi înlocuită cu “limba română” în toate legile Republicii Moldova, printr-o adnotare, inclusiv în Constituţie.
Documentul a fost susţinut de 57 de deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi de deputatul Gaik Vartanean, de la “Mişcarea Alternativa Naţională”, cu o majoritate de 58 de voturi.
Proiectul prevede şi înlocuirea sintagmei de “limba oficială”, “limba de stat” şi “limba maternă” din toate actele normative şi documentele oficiale.

Ce spun oamenii
Virginel B. de aproape 90 de ani din nordul Moldovei ne-a spus că de când se știe el a fost român iar schimbare de acum este doar o formalitate, în hârtii, după cum s-a exprimat el.
Alina D. are 30 de ani, o familie frumoasă și este din Bălți, un oraș cu mulți vorbitori de rusă. Ea spune că este o decizie bună în condițiile în care, pe fondul războiului din Ucraina, nimeni nu vede cu ochi buni Rusia.
Galina C. din Chișinău spune că este o fornalitate deoarece ea și soțul ei originari din Cernăuți au fost, sunt și vor fi români, din generație în generație.
Concluzie
58 de deputați, printre care și fostul socialist Gaik Vartanean, au votat pentru aprobarea în lectură finală a Proiectului de lege care prevede că în toate legile Republicii Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Unii deputații BCS au votat contra, în timp ce alții s-au abținut de la vot, scrie realitatea.md.
Republica Moldova are o populație diversificată dar care a reușit să trăiască în armonie, să se accepte și să se bucure unul de sărbătoarea altuia.
Dacă există dezbinare interetnică, aceasta este vizibilă la nivelul mesajului politic, exclusiv cu sensul de a câștiga doar un loc confortabil în Parlament.