Adesea, părinții se întreabă cum pot face față dificultăților de criză în comportamentul copilului.
Și surpriză pentru cine nu știe: faptul că micuții trec prin aceste crize este ceva normal.
Doar că desigur, unele crize sunt mai lejere, iar altele sunt urmate de o serie de manifestări precum strigătele, capriciile copilărești, încăpățânarea și negarea.
În același timp trebuie să percepem aceste crize ca pe ceva cât se poate de natural. Și exact în aceste momente dificile verbalizăm ce este bine și ce nu este bine, ce se poate de făcut și ce nu se poate, cu explicații neapărat.

Este important să-l sprijinim pe copil
Desigur că este important este să-l sprijinim pe copil, să-l încurajăm, să-i permitem să realizeze ceva singur astfel dezvoltând încrederea în propriile forțe și independența.
De asemenea, ca să fie trecerea aceasta mai ușoară și cu mai puține stări de anxietate, distrugerea stimei de sine, nervozitate și explozii de emoții, se stabilesc neapărat granițe.
Ulterior, stabilirea acestor granițe îl va ajuta pe copil să conștientizeze ce este bine și ce este rău după cum am stipulat mai sus.
Dar foarte mult contează să urmăriți comportamentul copilului pentru a înțelege cauza fiecărei nemulțumiri, protest sau negare.
Astfel se va evita multe situații de conflict atăt în familie, grădiniță, cât și în societate. Iar odată ce s-a făcut față crizei de vârstă într-un mod sau altul, copiii nu vor întâmpina dificultăți în următoarele stadii de dezvoltare.
Ce trebuie să facă părinții
Și desigur, pentru a avea un copil sănătos cu o gândire sănătoasă fără traume și complexe, dragi părinți, nu uitați că sunteți în primul rând model pentru copilul dumneavoastră, dar și pilon de bază în dezvoltarea atât la o vârstă fragedă, cât și pe parcursul adolescenței și a vieții mature.
Și am să închei cu un motto al Mariei Montessori: ”Dacă există vreo speranță de mântuire pentru omenire, acesta nu poate porni decât de la un copil. Căci toți oamenii încep să se formeze anume atunci când sunt copii”.