Thursday, June 1, 2023

Eveniment. Micro-expoziția „Anda Călugăreanu”, documente și fotografii donate de familie

Recomandare:

Începând de azi, un nou eveniment cultural. Este vorba despre micro-expoziția „Anda Călugăreanu”, documente și fotografii donate de familie, la Muzeul Național de Istorie a României.

Muzeul Național de Istorie a României încheie luna martie cu o micro-expoziție inedită de documente și fotografii donate de familia marii artiste Anda Călugăreanu.

Cine a făcut donația

Domnul Alecsandru Medeleanu, cu care a fost căsătorit din 1988 și până la moartea acesteia în 1992, a păstrat timp de trei decenii documente ale artistei Anda Călugăreanu.

Domnia sa acum le-a donat Muzeului Național de Istorie a României pentru a fi păstrate și a face parte din patrimoniul muzeal.

Eveniment inedit

Un eveniment inedit. Și aceasta deoarece fotografiile și documentele expuse reprezintă un act de recuperare a memoriei Andei Călugăreanu, întregind, totodată, istoria mișcării artistice și teatrale din anii ’60, ’70 și ’80.

Anda Călugăreanu, născută Anca Miranda Călugăreanu la 24 octombrie 1946, la București, în raionul Grivița Roșie, a urmat Școala Medie „Dimitrie Cantemir” din București, unde și-a susținut examenul de maturitate în anul 1964.

A jucat teatru în trupa școlii. La 12 ani era pe scena Teatrului Național, în sala „Studio”, jucând în spectacolul „Tinerețe în freamăt.

Feerie muzicală în 16 tablouri”, text și muzică de profesor Filip Davidsohn.

Unde a debutat inegalabila Anda Călugăreanu

Extraordinara artistă a debutat pe scena Sălii Palatului în anul 1965, în spectacolul „Cei 7 magnifici”, cu mare succes la public.

Era anul în care, îndrumată de Camelia Dăscălescu, începea o carieră de aproape trei decenii.

Imediat după debut, în anii 1965-1968, a avut mai multe apariții la Televiziunea Română și în spectacole în București și în țară.

Cornel Fugaru a cooptat-o în trupa „Sincron”, cu care a cântat în anii 1965-1966. Primul premiu al carierei a fost câștigat la Festivalul de Muzică Ușoară de la Mamaia din 1966, premiu oferit de U.T.C.

La cea de-a doua participare la Mamaia, în anul 1972, a câștigat premiul III alături de Dan Spătaru cu melodia „În rândul patru” și premiul special pentru interpretare.

În 1966, România a participat la Festivalul filmului de televiziune de la Monte Carlo cu o producție a lui Alexandru Bocăneț, ce o avea pe tânăra Anda în rolul principal.

La TVR, în numeroase emisiuni de divertisment a făcut echipă cu Florian Pitiș de care a legat-o o prietenie de o viață, și cu Dan Tufaru, devenit mai târziu partener și tatăl fiicei sale, Ioana, născută în 1977. 

Cuplul Anda Călugăreanu – Toma Caragiu a rămas în istoria televiziunii ca un reper al calității divertismentului.

Informațiile au fost transmise redacției noastre de către colegii de la Secția Relații Publice și Marketing Cultural a Muzeului Național de Istorie a României.

Concluzie

Pot fi văzute câteva piese ale Colecției „Anda Călugăreanu”. Aceste documente, fotografii de familie, portrete, diplome au intrat în patrimoniul MNIR prin actul generos al domnului Alecsandru Medeleanu, soțul marii artiste, care le-a păstrat timp de trei decenii, dar și cu acordul doamnei Ioana Tufaru Mardare, fiica artistei. Acestea vor putea fi admirate în perioada 31 martie – 9 aprilie 2023, la Muzeul Național de Istorie a României.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? O analiză marca …

O întrebare la care se caută răspunsuri: De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? Au găsit...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img