Sunday, May 28, 2023

Eveniment. Începând de azi, Timișoara este Capitala Europeană a Culturii

Recomandare:

Inaugurarea oficială a avut loc în seara zilei de vineri, 17 februarie 2023. Doar că evenimentul nu a fost lipsit de peripeții și s-a oprit curentul, când le era lumea mai dragă, participanților. Unii au crezut că face parte din spectacol, alții s-au simțit ofensați și au dat vina pe serviciul tehnic.

Timişoara și-a început în forţă misiunea de Capitală Europeană a Culturii, cu peste 130 de evenimente doar în acest sfârşit de săptămână.

Aici vor avea loc mai multe concerte, expoziţii şi ateliere, toate sub sloganul “Luminează oraşul prin tine!”

Noua capitală a debutat sub semnul luminii. Poate din acest motiv și lumina le-a jucat feste.

Oricum ar fi astăzi, sâmbătă, 18 februarie, este prima de festival.

Timișoara a fost primul oraș luminat electric din Europa și locul în care s-a aprins scânteia Revoluției din 1989. De vineri, orașul este luminat, de-a lungul întregului an, de mii de evenimente culturale.

Printre calitățile care au recomandat Timișoara pentru titlul de Capitală Culturală se numără istoria ei specială, la intersecția mai multor limbi și culturi.

Parcursul Timișoarei nu a fost ușor. Orașul ar fi trebuit să devină Capitală Europeană a Culturii în anul 2021. Evenimentul a fost însă amânat până în 2023 din cauza pandemiei.

TVR este broadcaster oficial al evenimentului de deschidere, calitate în care duce Timişoara pe ecranele din ţările Uniunii Europene, prin parteneriatul încheiat cu Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană.

În weekendul 17-19 februarie 2023, sărbătorim deschiderea cu concerte trasmise live, ştiri şi informaţii în timp real din principalele puncte de atracţie din Timişoara.

De asemenea, sub genericul Un oraş, mii de lumini!”, jurnaliştii TVR Timişoara au relatat din toate zonele cu evenimente culturale şi i-au adus pe timişoreni, timp de 3 zile, în lumina reflectoarelor, pentru că ei fac oraşul mai vizibil.

Sâmbătă, 18 februarie, de la ora 19.30, TVR CULTURAL transmite în direct de la Palatul Culturii concertul susţinut de cântăreţul şi compozitorul suedez-britanic Jay-Jay Johanson, cunoscut pentru vocea sa melancolică, iar duminică, 19 februarie, de la ora 20.00, spectacolul susţinut de violonistul Lajkó Félix şi trupa poloneză Volosi la Filarmonica Banatul. În deschidere, vor fi pe scenă Irina Sârbu&band.

Timişoara a preluat prestigiosul titlu de Capitală Europeană a Culturii în 2023 alături de localitatea Elefsina (Grecia) şi de oraşul Veszprém (Ungaria).

Foto: TION/colaj

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Regele Charles a onorat-o pe “Regina rockului”, în timp ce gărzile au cântat ”Simply, The Best”

Lumea a fost îndurerată la aflarea veștii morții inegalabilei Tina Turner, inclusiv recent încoronatul Rege Charles care a dat...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img