Specialiștii spun că este nevoie de o generație pentru a construi un telescop gigant. Și iată că un nou aparat prinde contur, într-un deșert. Unde anume și despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.
O regiune cunoscută din Chile, Atacama, aici este locația aleasă de cercetători.
Atacama, situat pe un platou înalt din Anzii chilieni, este unul dintre cele mai uscate și mai întunecate locuri din lume.
În timpul zilei se poate vedea până în Bolivia, departe spre est, unde norii se transformă în furtuni care nu vor umezi niciodată această regiune.
Pe timp de noapte, vânturile calme și neclintite dinspre Oceanul Pacific produc unele dintre cele mai rafinate condiții de observare a stelelor de pe Pământ.

Locația, bine aleasă
În ultima jumătate de secol, astronomii din întreaga lume au venit în Chile și în cerul său mătăsos.
Acum multe dintre cele mai mari telescoape de pe Pământ au prins rădăcini de-a lungul unui fel de alee a observatoarelor care se întinde de la nord la sud pe o distanță de aproximativ 800 de mile de-a lungul marginii Atacama.
Aici se află de mai mult timp Very Large Telescope, compus din patru telescoape, fiecare cu diametrul de peste opt metri (27 de picioare) și construit de o colaborare internațională numită Observatorul European de Sud.

Observatorul Vera C. Rubin, un alt telescop de opt metri, urmează să înceapă să funcționeze anul viitor, cartografiind întregul cer la fiecare trei zile.
Observatorul Las Campanas, ale cărui telescoape și birouri sunt înșirate de-a lungul unei creste abrupte de pe Cerro Las Campanas, la o altitudine de 2.500 de metri, a fost unul dintre primii care au adoptat cerul din Atacama.
Astăzi, la loc de cinste de-a lungul crestei se află două telescoape inovatoare, Twin Magellans, fiecare cu baleiaj curbat de sticlă aluminizată cu diametrul de 6,5 metri, unul lângă altul în incinte separate.

Dar acestea sunt doar un început. Las Campanas este un avanpost al Carnegie Observatories, cu sediul în Pasadena, California, care la rândul său este deținut de Carnegie Institution for Science, cu sediul în Washington.
Carnegie Institution este unul dintre fondatorii și forța motrice a unui consorțiu format din 13 universități și instituții.
Își propune să construiască telescopul Giant Magellan Telescope, sau G.M.T., un instrument de mai multe miliarde de dolari, mai puternic decât orice telescop terestru existent.

Acesta este acum în lucru, se arată într-un amplu reportaj al New York Times.
Dar când va fi finalizat, telescopul va avea șapte oglinzi, fiecare cu diametrul de opt metri. Acestea, împreună, vor acționa ca un telescop cu diametrul de 22 de metri, de aproximativ 20 de ori mai puternic decât Palomar. G.M.T.
El va fi construit în vârful Cerro Las Campanas, la trei kilometri de cupolele telescoapelor existente la Carnegie.
Foto: New York Times