O veste tristă. Elefanții șomeri din Thailanda s-au întors acasă, înfometați. Iată despre ce ete vorba mai exact. Când turiștii care îi călăreau au dispărut din stațiunile turistice, elefanții captivi din Thailanda și proprietarii lor s-au întors în satele natale, unde a fost greu să găsească suficientă hrană.

Pentru prima dată în ultimii nouă ani, Lucky, în vârstă de 32 de ani, s-a întors în satul ei natal din provincia rurală Surin, în estul Thailandei, unde turiștii sunt mult mai rari decât pe insula stațiunii unde lucra înainte.
”Cel mai mult îi plac bananele, dar și trestia de zahăr sau pepenele roșu", a declarat îngrijitorul lui Lucky, Aon Salangam. Elefantul său magnific și intimidant poate cântări aproape patru tone și avea o înălțime de aproape 3 metri, dar "este o scumpă", a asigurat domnul Aon.
Lucky, împreună cu sora ei vitregă, Kaewmani, obișnuia să transporte turiștii în jurul unui parc de elefanți de pe insula Phuket, în partea de sud a țării.

Dar, la fel ca mii de alți pachidermi din întreaga Thailanda - și 200 numai în provincia Surin - au fost nevoiți să se întoarcă acasă cu proprietarii lor atunci când pandemia a devastat industria turistică a țării, care încă nu și-a revenit complet.
Vizitatorii care ajung în micul sat Baan Ta Klang, cu aproximativ 100 de case, sunt imediat surprinși de o priveliște uimitoare, chiar tulburătoare: Aproape fiecare casă are unul sau mai mulți elefanți înlănțuiți afară.
Pe drumurile din apropiere, nu este neobișnuit să vezi pachiderme care se plimbă cu mahării lor călare pe gâturile lor groase, în timp ce vehiculele navighează cu atenție în jurul lor.
Povestea lui Lucky este redată în ediția de azi a New York Times.
Agențiile guvernamentale estimează că în Thailanda există 3.800 de elefanți în captivitate și aproximativ 3.600 în sălbăticie.
Spre deosebire de alte țări cu populații captive semnificative, cele din Thailanda sunt aproape toate în proprietate privată, animalele și puii lor fiind transmise din generație în generație.