Tuesday, June 6, 2023

Efectul domino la scară micro. UBS este de acord să cumpere rivalul Credit Suisse

Recomandare:

Printr-un acord intermediat de guvernul elvețian, Credit Suisse, cea mai mare bancă din Elveția va cumpăra rivalul său mai mic pentru aproximativ 3,2 miliarde de dolari.

S-a dat anunțul. Cea mai mare bancă elvețiană, UBS, a fost de acord duminică să cumpere Credit Suisse, rivalul său de lungă durată și aflat în dificultate, pentru aproximativ 3,2 miliarde de dolari.

Aceasta este cea mai drastică ofertă de până acum menită a opri panica financiară care a cuprins întreaga lume, în decurs de numai o săptămână.

Tranzacția, negociată în grabă în decurs de câteva zile de către guvernul elvețian, semnifică prăbușirea uluitoare a unei instituții vechi de 166 de ani, cândva o emblemă a Elveției.

Este probabil cea mai amplă reorganizare a sectorului bancar mondial de la criza financiară din 2008, când giganți financiari de odinioară au fost achiziționați de rivali pentru a evita prăbușiri catastrofale.

Creat în 1856 pentru a finanța rețeaua feroviară elvețiană, Credit Suisse a urcat până la cele mai înalte eșaloane ale finanțelor, fiind uneori la egalitate cu titani americani bancari.

Un efect domino la scară micro

Avem de-a face cu un efect domino la scară micro deocamadată șiu bine ar fi să rămână așa.

Banca elvețiană, care are sediul în Zurich, a fost, de asemenea, afectată de zeci de ani de scandaluri, tulburări de management și încercări eșuate de reformă care i-au afectat reputația, au atras procese și au făcut-o să se confrunte cu pierderi.

Recenta prăbușire a acțiunilor bancare, stimulată de căderea rapidă a Silicon Valley Bank în această lună, a scos în evidență vulnerabilitățile sale de lungă durată și i-a grăbit dispariția, subliniind cât de panicați sunt astăzi investitorii.

“Aceasta este o zi istorică în Elveția, dar, sincer, o zi în care am sperat că nu va veni”, a declarat duminică Colm Kelleher, președintele UBS, citat de NYT.

Ce va urma rămâne de văzut.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Apple se pregătește să facă un anunț revoluționar

În aceste zile s-a anunțat că Apple este pregătită să lanseze primul său produs nou în aproape un deceniu...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img