Saturday, June 3, 2023

Descoperire de ultimă oră. O vietate marină poate învăța chiar dacă nu are creier. Foto

Recomandare:

Primele informații care relevă o descoperire de ultimă oră au fost lansate în spațiul public. O vietate marină poate învăța chiar dacă nu are creier. Care este aceasta, în cele ce urmează.

Potrivit unor cercetări de ultima oră, publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences, anemonele de Mare, steluțe cunoscute sub denumirea Nematostella vectensis sunt capabile de o învățare destul de sofisticată, chiar dacă nu au creier.

Organismele simple se pot adapta la expunerea repetată la aceiași stimuli, ceea ce determină o învățare neasociativă sub formă de obișnuință sau sensibilizare.

Nu toate vietățile au creier. Cnidariile, cum ar fi anemonele de Mare și meduzele, au doar o rețea nervoasă descentralizată, astfel încât oamenii de știință presupun că acestea pot învăța doar în moduri neasociative.

S-a descoperit că anemonele de Mare au capacitatea de a-și aminti legătura dintre lumină și impulsurile electrice, potrivit surselor.

"Aceasta este exact ceea ce se numește învățare asociativă", spune autorul principal, neurobiologul Simon Sprecher de la Universitatea din Fribourg.
"Dovada că până și animalele fără creier sunt capabile să afișeze un comportament complex datorită sistemului lor nervos."

Noi experimente

Sprecher și colegii de la Universitatea din Fribourg, Elveția, și de la Universitatea din Barcelona, Spania, au efectuat experimente de condiționare clasică pe anemone de mare starlet cu lumină și un șoc electric.

Vietățile care au primit lumina și șocul electric împreună în timpul antrenamentului și-au adaptat comportamentul și au reacționat doar la lumină după condiționare.

Specialiștii sugerează că această capacitate de învățare a cnidarianilor este un exemplu de “cunoaștere întruchipată” și îndeamnă la cercetări privind structura memoriei la organismele care nu au un creier tipic.

”Știm foarte puțin despre funcționarea procesului de învățare la animalele care au un sistem nervos aparent simplu", spune Sprecher.
"Astfel, avem cadrul necesar pentru a ne împinge cercetările mai departe".
Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Cântăriți pentru a zbura! O companie aeriană cere informații personale pasagerilor înainte de zbor

Iată că am ajuns să vedem și aceasta, de la măsurarea bagajelor la cântărirea personală a angajaților care trebuie...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img