Thursday, June 1, 2023

De ce Gibraltarul acuză Spania de “violarea suveranității sale”

Recomandare:

După ce doi ofițeri vamali au intrat pe teritoriul Gibraltarului în timp ce urmăreau presupuși contrabandiști de tutun, guvernul de pe stâncă a acuzat Spania de “încălcarea suveranității sale”.

Intrarea a doi ofițeri ai Serviciului spaniol de supraveghere vamală pe plaja Levante din Gibraltar în timp ce încercau să anuleze o captură de tutun de contrabandă a fost descrisă astăzi, vineri, 3 februarie 2023, de către guvernul Gibraltarului drept o “încălcare foarte gravă” a suveranității și jurisdicției sale.

Foto Document

În timpul intervenției celor doi ofițeri spanioli la primele ore ale dimineții de joi, aceștia au fost răniți în diferite grade după ce au fost loviți cu pietre de un grup de persoane care ar avea legătură cu contrabanda cu tutun.

Această intervenție “ar constitui o încălcare foarte gravă a legii”, dacă “s-ar confirma că ofițerii spanioli au tras cu armele lor în Gibraltar”, a precizat Guvernul. De asemenea, a fost o acțiune “nesăbuită și periculoasă” într-o zonă, au subliniat ei, “cu o densitate mare de populație civilă, având în vedere proximitatea unui complex rezidențial”.

În acest context, guvernele Gibraltarului și Marii Britanii au considerat că evenimentele “vor necesita o evaluare atentă în ceea ce privește natura și nivelul răspunsului diplomatic”. Acestea au explicat că “vor contacta oficialii spanioli pentru a cere clarificări cu privire la această încălcare a suveranității Gibraltarului înainte de a lua o decizie finală cu privire la măsurile care trebuie luate”.

”Dovezile din jurul acestui incident relevă o încălcare gravă a suveranității britanice și, potențial, cel mai grav și periculos incident din ultimii mulți ani”, a declarat ministrul șef al Gibraltarului, Fabian Picardo. Cu toate acestea, el a adăugat că “înainte de a reacționa” se vor “asigura de fapte”. Dar, evenimentele indică faptul că acțiunile oficialilor spanioli sunt intolerabile”, a criticat el.

După cum au explicat pentru Europa Press surse de la Supravegherea Vamală, evenimentele au avut loc la scurt timp după ora 5 dimineața, când o barcă auxiliară a patrulei de supraveghere a observat mișcări care ar putea avea legătură cu contrabanda cu tutun în apele din apropierea gardului Gibraltarului.

Agenții au întâmpinat probleme în ambarcațiunea lor și, în timp ce se aflau pe plaja estică a Gibraltarului, au fost înconjurați de un grup de persoane care au început să arunce cu pietre în ei, dintre care unele erau foarte mari. În cele din urmă, au reușit să repună barca la suprafață și să ajungă la barca de patrulare vâslind.

Cu toate acestea, ambii ofițeri au suferit răni la nivelul feței, inclusiv o fractură de sept nazal pentru unul dintre ei și mai multe oase rupte la nivelul feței celui de-al doilea, care a avut nevoie de spitalizare. În plus, mai multe tăieturi au necesitat copci, după cum a relatat elespanol.com.

Guvernul din Gibraltar a explicat că și-a contactat omologii spanioli “pentru a se interesa de bunăstarea ofițerilor VAS în cauză. Agențiile de aplicare a legii spaniole știu că pot solicita și se pot baza pe sprijinul agențiilor de aplicare a legii din Gibraltar dacă trebuie să continue o urmărire în Gibraltar, dar se pare că nu au făcut acest lucru în acest caz”, au insistat acestea.

“Activitatea ilegală a unei bande de indivizi aparent implicați în acte ilegale în Gibraltar este inacceptabilă și reprezintă o activitate pe care guvernul și agențiile de aplicare a legii din Gibraltar nu o vor tolera”, a adăugat declarația.

Video click aici.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? O analiză marca …

O întrebare la care se caută răspunsuri: De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? Au găsit...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img