Sunday, May 28, 2023

De azi începe Postul Mare cu Lunea Curată

Autor: Lidia Popa

Recomandare:

Începând de luni, 27 februarie 2023, creștinii intră în Postul Mare, considerat de către Biserica Ortodoxă ca fiind și cel mai important post de peste an.

Postul Paştelui este considerat a fi cel mai aspru şi cel mai lung post al Bisericii, creştinii ortodocşi pregătindu-se pentru Sărbătoarea Învierii Domnului.

Anul acesta, Paştele ortodox se va sărbători la data de 16 aprilie 2023.

Despre ce este vorba mai exact. Postul Paştelui face referire la postul de 40 de zile şi 40 de nopţi pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a ţinut înainte de a începe Propovăduirea Evangheliei şi începe în acest an pe 27 februarie.

Potrivit tradiţiei creştine însă, ca o pregătire pentru postul aspru de 40 de zile, acesta este anticipat de o săptămână de post mai uşoară, în care este permisă consumarea de ouă sau produse lactate.

Se spune că în cele 40 de zile de post trupul se purifică odată cu sufletul, atât prin postul alimentar, dar şi cel spiritual, alimentat de rugăciune, fapte bune şi gânduri curate, dar mai ales prin abţinerea de la patimi şi obiceiuri proaste. În această perioadă sunt interzise şi nunţile sau petrecerile de orice fel, toate până în ziua de Paşte.

Biserica îi sfătuieşte pe creştini să ţină post după puterile lor, în cazul copiilor sau bolnavilor existând chiar posibilitatea să se ia Sfânta Împărtăşanie, cu numai câteva zile de post sau, în cazuri excepţionale, şi fără a ţine post alimentar.

De ce Lunea Curată

Se numește Lunea Curată sau Luna Pură și este prima zi a Postului Mare. Conform tradiţiei populare, femeile nu lucrau nimic în afară de spălatul ritualic al vaselor pe care, mai apoi, le urcau în podul caselor şi coborau blidele destinate perioadelor de post.

Atenție! În Lunea curată, se mănâncă doar pâine nedospită şi se bea moare de varză. Este minunat pentru cine reușește să respecte aceste tradiții și obiceiuri.

A doua zi, în Marţea Strâmbă sau Spolocania, femeile luau furca de tors şi mergeau la crâşma satului pentru a se „clăti” cu ţuică de mâncarea de frupt. Aici, ele beau rachiu fiert cu piper, având credinţa că le va creşte cânepa mare. De asemenea, potrivit media, acestea aruncau cu paharul până în tavan, zicând „atâta să crească cânepa în vară”.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Regele Charles a onorat-o pe “Regina rockului”, în timp ce gărzile au cântat ”Simply, The Best”

Lumea a fost îndurerată la aflarea veștii morții inegalabilei Tina Turner, inclusiv recent încoronatul Rege Charles care a dat...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img