Tuesday, June 6, 2023

Cum vor putea să voteze online moldovenii care nu pot ajunge la secțiile de votare

Autor: Lidia Popa

Recomandare:

Au avut loc deja primele teste ale sistemului de vot prin internet ar putea avea loc în 2024. Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat caietul de sarcini, iar în scurt timp ar putea începe realizarea softului special în acest sens.

Specialiştii în domeniu din Republica Moldova sunt ajutați de experienţa Estoniei, care a implementat acest sistem încă de acum 18 ani.

Votul prin internet nu va înlocui votul tradiţional la urne, însă ar putea oferi o alternativă opţională simplă şi sigură, după cum a relatat media de la Chișinău.  

Potrivit opiniei reprezentanților Comisiei Electorale Centrale din capitala Moldovei, numărul alegătorilor care votează peste hotarele ţării a crescut semnificativ în ultimii ani, generând presiune pe secţiile de votare. 

În anumite cazuri, alegătorii au stat ore în şir în faţa secţiilor pentru a-şi putea exercita dreptul la alegere. 

Cum vor putea vota moldovenii?

Pengtru a vota moldovenii, oriunde în lume s-ar afla, există o condiție esențială: Pentru a putea vota, alegătorii vor trebui să deţină semnătura electronică şi să instaleze pe smartphone o aplicaţie specială.

Potrivit CEC, la 1 martie 2023, numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor din Republica Moldova este de 3 milioane 295 de mii 464 de persoane.

Opinii avizate

”Am văzut situaţii în care în anumite ţări a fost utilizat votul prin internet şi a fost destul de sigur, dar au fost şi anumite deficienţe. Ceea ce facem acum este să prezentăm acest caiet de sarcini aşa cum îl vedem, să îl consultăm public, să vedem care ar fi posibilele deficienţe şi eventual să luăm o decizie. Ultima decizie de implementare sau de neimplementare aparţine Parlamentului”, a declarat vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica. 

„Se planifică conform conceptului ca cetăţenii să voteze prin internet timp de trei zile în săptămâna zilei alegerilor, de luni până miercuri, va putea să voteze de câte ori doreşte însă ultimul vot va fi numărat. Iar dacă alegătorul va dori să se prezinte fizic la secţia de votare, va avea acest drept şi votul exprimat pe Internet va fi anulat”, a precizat secretarul CEC, Alexandr Berlinschii, în contextul mai sus menționat.

Autorităţile Republicii Moldova dau asigurări că sistemul va conţine toate elementele de siguranţă, în aşa fel încât votul cetăţeanului să nu poată fi fraudat. 

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Apple se pregătește să facă un anunț revoluționar

În aceste zile s-a anunțat că Apple este pregătită să lanseze primul său produs nou în aproape un deceniu...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img