În primul rând, pregătiți-vă pentru niște rachete noi în luna martie 2023.
Nu mai puțin de trei lansatoare care nu au călătorit niciodată în spațiu ar putea încerca să ajungă pe orbită doar că abia în luna următoare.
Despre ce este vorba mai exact. Relativity Space, o companie americană, ar putea fi prima care să zboare. Racheta sa Terran 1 este programată să decoleze încă de pe 8 martie de la Cape Canaveral, Florida. Racheta Relativity este realizată în mare parte cu ajutorul imprimării 3D și folosește oxigen lichid și metan lichid ca propulsoare.
Misiunea, denumită “GLHF”, de la “Good Luck, Have Fun” (noroc și distracție), este în scop de testare și nu va duce niciun satelit pe orbită. Relativity lucrează la construirea unei alte rachete complet reutilizabile și colaborează cu o altă companie, Impulse Space, la o misiune care vizează să devanseze SpaceX a lui Elon Musk pentru a ajunge pe Marte.
O rachetă japoneză, H3, ar putea, de asemenea, să se îndrepte spre spațiu, transportând un satelit care va realiza imagini ale Pământului.
Racheta, care va înlocui un vehicul japonez anterior, era programată să zboare în februarie. Însă o încercare de lansare a fost zădărnicită pe 17 februarie a.c., când propulsoarele laterale ale rachetei nu s-au aprins așa cum era prevăzut.
Oficialii de la JAXA, agenția spațială japoneză, spun că racheta nu a fost avariată și că vor încerca să o lanseze din nou până la 10 martie 2023.
Cel mai important zbor al lunii ar putea fi Starship de la SpaceX, o navă spațială masivă de culoare argintie și o rachetă de propulsie care este esențială pentru obiectivul lui Musk de a trimite oameni pe Marte.
O versiune a vehiculului va fi, de asemenea, folosită de NASA pentru a trimite astronauți pe Lună. În aceste sens, un zbor orbital de testare ar lansa Starship din sudul Texasului până la o aterizare în apropiere de Hawaii. Un amplu material în ediția de joi a New York Times.