Războiul din Ucraina a schimbat Europa pentru totdeauna. Niciun eveniment nu a transformat mai profund continentul de la sfârșitul Războiului Rece, iar acum nu mai există cale de întoarcere, se arată într-o analiză a New York Times, ediția de luni, 27 februarie 2023.
În urmă cu un an, în ziua în care Rusia a invadat Ucraina și a declanșat un război terestru devastator în Europa, președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a declarat: "Acum nu mai există măști. Este vizibilă doar fața rece a războiului".
Politica de vecinătate s-a prăbușit odată cu războiul
Șeful statului finlandez, în funcție de mai bine de un deceniu, se întâlnise de mai multe ori cu președintele Vladimir V. Putin, în conformitate cu o politică finlandeză de apropiere pragmatică față de Rusia, țară cu care împarte o graniță de aproape 835 de mile.
Dintr-o dată, însă, această politică s-a dus de râpă și, odată cu ea, și iluziile Europei cu privire la afaceri obișnuite cu Putin.
27 de națiuni europene
Aceste iluzii erau adânc înrădăcinate. Uniunea Europeană cu 27 de națiuni a fost construită de-a lungul deceniilor cu ideea centrală de a extinde pacea pe întregul continent.
Ideea că schimburile economice, comerțul și interdependența sunt cele mai bune garanții împotriva războiului era adânc întipărită în psihicul european postbelic, chiar și în relațiile cu o Moscova din ce în ce mai ostilă.
Faptul că Rusia președintelui Putin a devenit agresivă, imperialistă, revanșardă și brutală – precum și insensibilă la politicile europene de pace – a fost aproape imposibil de digerat la Paris sau la Berlin, chiar și după anexarea Crimeei în anul 2014.

“Mulți dintre noi începuseră să considere pacea ca fiind de la sine înțeleasă”, a declarat Niinisto, luna aceasta, la Conferința de Securitate de la Munchen, după ce a condus în ultimul an eforturile abrupte ale Finlandei de a adera la NATO, o idee de neconceput chiar și în 2021.
“Mulți dintre noi lăsasem garda jos”.
Războiul din Ucraina a transformat Europa mai profund decât orice alt eveniment de la sfârșitul Războiului Rece, în 1989.
Mentalitatea pacifistă, cea mai acută în Germania, a făcut loc unei conștientizări din ce în ce mai mari a faptului că puterea militară este necesară în urmărirea obiectivelor strategice și de securitate, mai scrie presa externă mai sus menționată.