Sunday, May 28, 2023

Contracepția a fost interzisă de talibani, care susțin că este o “conspirație occidentală”

Recomandare:

Talibanii au ordonat moașelor și farmaciilor să elimine din rafturile lor toate metodele de contracepție, susținând că este vorba de o “conspirație occidentală” pentru a controla populația musulmană.

Se spune că luptătorii talibani fac vizite din ușă în ușă, amenințând personalul medical și de sănătate, iar un proprietar de magazin a declarat vineri, 17 februarie, pentru The Guardian că: “Au venit la magazinul meu de două ori cu arme și m-au amenințat să nu mai țin la vânzare pilule contraceptive.

“Ei verifică în mod regulat fiecare farmacie din Kabul și am încetat să mai vindem produsele.”

Farmaciștii din Kabul și Mazar-i-Sharif spun că li s-a ordonat să nu mai stocheze niciun fel de medicamente contraceptive, un proprietar de magazin declarând: “Nu am mai primit niciun ordin de a stoca medicamente contraceptive: “Articole precum pilulele contraceptive și injecțiile cu Depo-Provera nu au voie să fie păstrate în farmacie de la începutul acestei luni și ne este prea frică să vindem stocul existent”.

Moașele spun că au fost, de asemenea, amenințate, una dintre ele spunând că un comandant taliban i-a spus: “Nu aveți voie să ieșiți afară și să promovați conceptul occidental de control al populației și aceasta este o muncă inutilă.”

Interdicția este cel mai recent atac la adresa drepturilor omului care a restricționat grav capacitatea femeilor și a fetelor de a-și vedea de viața lor, de a se deplasa liber și de a frecventa instituții de învățământ sau de a munci.

Deși nu a fost emisă nicio declarație oficială de către Ministerul Sănătății Publice din Kabul, luptătorii aplică interdicția spunând că “utilizarea contraceptivelor și planificarea familială reprezintă o agendă occidentală”.

Au fost lansate apeluri pentru respectarea acordurilor internaționale care stabilesc accesul universal la servicii de sănătate sexuală și reproductivă, contracepția fiind esențială pentru emanciparea femeilor și scoaterea unei țări din sărăcie.

Shabnam Nasimi, o activistă socială de origine afgană din Marea Britanie, a declarat pentru The Guardian: “Este bine stabilit faptul că Coranul nu interzice utilizarea contracepției și nici nu interzice cuplurilor să aibă control asupra sarcinilor lor sau asupra numărului de copii pe care doresc să îi aibă”.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Regele Charles a onorat-o pe “Regina rockului”, în timp ce gărzile au cântat ”Simply, The Best”

Lumea a fost îndurerată la aflarea veștii morții inegalabilei Tina Turner, inclusiv recent încoronatul Rege Charles care a dat...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img