Tuesday, June 6, 2023

Concluzia anchetei. Ministrul de externe din Belarus s-a sinucis. Se vehiculează și un motiv

Recomandare:

Nu numai oamenii liderului Putin se sinucid, ci și cei ai președintelui Lukașenko. Ca dovadă este povestea ministrului de exterene belarus.

Moartea în noiembrie 2022 a ministrului belarus de externe Vladimir Makei a fost considerată sinucidere de către autorități, potrivit agenției de presă de stat BeITA.

Publicația belarusă de opoziție Nasha Niva a citat luni, 20 februarie 2023, patru surse independente care au calificat moartea acestuia drept sinucidere.

Opinii avizate

Surse apropiate ministrului au menționat că în spatele aparentei sinucideri s-ar afla probleme personale și politice, în special o luptă pentru putere între liderii dictaturii.

Nasha Niva a citat prieteni care au declarat: “A fost rănit de prăbușirea cursului pe care îl conducea, și de multe ori se simțea inutil, iar uneori pur și simplu nepotrivit.”

Aceleași surse consideră că autoproclamatul președinte Alexander Lukașenko căuta să-l înlocuiască pe Makei, cu care avea deja la aceat vreme, din câte se pare, o serie de divergențe.

Un coleg a spus: “Recent, i s-a refuzat atenția personală, ceea ce era foarte sensibil pentru el. Acest lucru nu a însemnat că va fi îndepărtat mâine. Dar el știa că [șederea sa în] fosta sa poziție înaltă se apropia de sfârșit. Și după înălțimile [pe care le atinsese], nu se vedea în altă parte.”

Se spune că se despărțise de soția și familia sa și că s-a întors singur acasă în ziua morții sale. Se crede că fiul său cel mare l-a găsit după ce nu a reușit să dea de el, la telefon.

Cei cu care a vorbit publicația nu văd niciun motiv să creadă că ar fi fost vorba de un joc murdar, așa cum a speculat presa la momentul respectiv. Dar ei își încheie articolul cu un citat grăitor al lui Makei din 1 aprilie 2022.

El a spus: “Nu, nu, nu: “Nu-mi amintesc cine a spus asta, dar dacă vei fi executat, este mai bine să fii executat pentru loialitate decât pentru trădare.”

În pofida rapoartelor conform cărora ministrul de externe belarus s-a sinucis, mulți vor crede în continuare că este vorba de un joc murdar, având în vedere că Makei își exprimase opoziția față de unele dintre opiniile lui Lukașenko cu privire la invazia Ucrainei și la situația din Belarus. La această concluzie a ajuns presa externă.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Peste 8.000 de plângeri după ce s-a spus că balconul regal a fost “teribil de alb” la Încoronarea regelui Charles

Iată așa, taberele sunt împărțite și de această dată. Să ne amintim că în timpul transmisiunii televizate de ITV...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img