Cod portocaliu de vânt şi viscol, începând de vineri seară şi până duminică seara, în mai multe zone din ţară, potrivit ANM.
Este vorba despre mai mult de jumătate din România care se va afla sub alertă nominalizată ca fiind Cod galben și portocaliu de vânt puternic, viscol și ninsori, începând de vineri seară până luni dimineață.
Regiuni vizate sunt cele de la altitudini mai mari de 1700 m în Munţii Apuseni, Carpaţii Meridionali şi de Curbură.
În intervalul menţionat, la altitudini mai mari de 1700 m în Munţii Apuseni, Carpaţii Meridionali şi de Curburã vântul va sufla tare, cu rafale de peste 100…120 km/h şi va fi viscol puternic.
În zona de munte a judeţelor Maramureş, Bistriţa Năsăud, şi Suceava, la altitudini de peste 1700 m, temporar va ninge viscolit, se va depune strat consistent de zăpadă, iar vizibilitatea va fi redusă.
La altitudini sub 1700 m, temporar va ploua, prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 40…50 l/mp şi izolat 60…70 l/mp, favorizând topirea stratului de zăpadă.
În nordul, nord-vestul şi centrul ţãrii vor fi precipitaţii moderate cantitativ şi pe alocuri se vor acumula peste 25…35 l/mp.
Potrivit meteorologilor, vremea va fi în continuare rece.
Sâmbătă, 18 februarie 2023, vremea continuă să fie mult mai caldă decât în mod normal, cu maxime cuprinse între 7 și 16 grade Celsius și minime în general pozitive, cuprinse între 2 și 8 grade Celsius.
Vremea va fi însă caracterizată prin vânt puternic, pe alocuri. Astfel, pe tot intervalul, vântul va avea intensificări susținute la munte, cu rafale de peste 70-90 de kilometri la oră, iar la altitudini mai mare de 1.700 de metri va sufla chiar tare, cu peste 100-120 de kilometri la oră și va fi viscol puternic.
Temporar vor fi intensificări ale vântului și în zonele joase de relief, mai ales în nord-vest, centru și sud, cu viteze de 55-65 de kilometri la oră.
Cerul va fi mai mult noros cu ploi pe arii relativ restrânse în nord-vest, nord și centru, iar la munte vor fi precipitații mixte.
În restul teritoriului, cerul va fi variabil cu înnorări temporare și doar izolat vor fi ploi slabe, trecătoare. În zona Carpaților Orientali și în Apuseni se vor cumula cantități mai însemnate de apă.
În București, vremea este mult mai caldă decât în mod obișnuit. Locuitorii Capitalei vor avea parte de temperaturi maxime situate între 15-17 grade Celsius și minime ridicate, cuprinse între 5-7 grade Celsius. Cerul va avea unele înnorări, iar condițiile de ploaie vor fi reduse, ai mai menționat specialiștii citați în emisiunile televizate din România.