Sunday, May 28, 2023

Cockatoo știe cum să aleagă uneltele potrivite când este pus la muncă

Un experiment finalizat cu succes

Recomandare:

În cadrul unor experimente, sarcina unui papagal din specia Cockatoo a fost de a scoate un caju dintr-o cutie de puzzle. Cacatuașii au un comportament contradictoriu și îi derutează chiar și pe specialiști.

“Se comportă ca niște gremlini”, a declarat Antonio Osuna-Mascaró, biolog la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena.

Colega sa Alice Auersperg a fost de acord.

“Imaginați-vă un copil mic cu un clește în cap”, a spus ea, care este, de asemenea, capabil să zboare.

Dar, la fel ca și copiii mici, cacaducii pot fi dulci și curioși, explorând mereu lumea din jurul lor.

Dr. Auersperg și alți cercetători au arătat caracterul înnăscut al acestei curiozități în 2021, când au raportat că cactușii Goffin sălbatici folosesc unelte. Cercetătorii au observat păsările, adăpostite temporar într-o volieră de câmp, folosindu-și ciocurile pentru a modela trei unelte – o pană, un cuțit și o lingură – pentru a le ajuta să desfacă fructele tropicale Wawai, “ca un set de tacâmuri”, a spus dr. Auersperg, citat de New York Times.

Era clar că cacatuașii confecționau diferite unelte pentru diferite scopuri, cunoscute sub numele de set de unelte, dar a rămas o întrebare esențială: Vedeau păsările uneltele în acest fel?

Într-un studiu publicat vineri în Current Biology, dr. Osuna-Mascaró, dr. Auersperg și colegii lor au arătat că cacadu sunt doar al treilea animal, în afară de oameni și cimpanzei, cunoscut pentru a selecta unelte diferite în funcție de sarcinile cu care se așteaptă să se confrunte.

Capacitatea cimpanzeilor de a planifica din timp utilizarea instrumentelor a inspirat studiul actual al cacaducilor, a declarat dr. Osuna-Mascaró. Cimpanzeii din nordul Congo folosesc un băț scurt și robust pentru a face o gaură în cuiburile de termite și apoi un băț mai lung și mai subțire pentru a pescui insectele și a le mânca.

În cazul în care cimpanzeii știu că au lăsat deja un dispozitiv de găurit lângă o termitieră, nu se vor deranja să aducă altul cu ei, ceea ce arată că se gândesc din timp la instrumentele de care au nevoie pentru o anumită sarcină.

Dar, surpriză, papagalii chiar au reușit și misiune îndeplinită!

Odată ce li s-au prezentat cutia și instrumentele, șase din 10 cacaduși au reușit să găsească soluția corectă. Unul dintre ei, Figaro, a găsit soluția în 31 de secunde, iar un altul, cunoscut sub numele de Fini, a reușit experiementul în doar 34 de secunde.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Regele Charles a onorat-o pe “Regina rockului”, în timp ce gărzile au cântat ”Simply, The Best”

Lumea a fost îndurerată la aflarea veștii morții inegalabilei Tina Turner, inclusiv recent încoronatul Rege Charles care a dat...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img