Aliatul ferm al Rusiei, China, a propus o încetare a focului și a scris chiar și un plan de pace în 12 puncte pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, după cum a raportat vineri, 24 februarie.
Planul de pace propus de China pentru Rusia și Ucraina vine după ce Ministerul de Externe al Chinei a cerut, de asemenea, încetarea sancțiunilor occidentale împotriva țării lui Putin, precum și instituirea unor măsuri pentru a asigura siguranța instalațiilor nucleare, evacuarea în siguranță a civililor și garantarea exportului de cereale.
Inclus în plan, care nu a oferit niciun detaliu privind structura unor eventuale discuții de pace, China a detaliat convingerea sa că tuturor țărilor ar trebui să li se garanteze “suveranitatea, independența și integritatea teritorială”.
Cu toate acestea, în textul dat se arată că “dialogul și negocierea sunt singura cale viabilă de ieșire pentru a rezolva criza ucraineană” și că “China este dispusă să continue să joace un rol constructiv în această privință”.
Vorbind vineri, în cadrul unei conferințe de presă cu prim-ministrul Spaniei, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat: “Cred că, în general, faptul că China a început să vorbească despre pace în Ucraina, cred că nu este rău. Este important pentru noi ca toate statele să fie de partea noastră, de partea justiției.”
Ce spune SUA
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că Statele Unite își vor rezerva judecata, dar că alianța deschisă și ascunsă a Chinei cu Rusia înseamnă că aceasta nu este un mediator neutru.
“Nu ne-ar plăcea să vedem nimic mai mult decât o pace dreaptă și durabilă… dar suntem sceptici că rapoartele despre o astfel de propunere vor fi o cale constructivă de urmat”, a declarat el.
Aruncând îndoieli asupra sincerității planului Chinei, joi, China s-a abținut atunci când Adunarea Generală a ONU a aprobat o rezoluție fără caracter obligatoriu prin care se cerea Rusiei să pună capăt ostilităților din Ucraina și să își retragă forțele.
A fost una dintre cele 16 țări care fie au votat împotrivă, fie s-au abținut la aproape toate cele cinci rezoluții anterioare privind Ucraina.