Saturday, June 3, 2023

Ceasul Apocalipsei a fost resetat oficial la un timp de 90 de secunde până la miezul nopții

Să oprim războiul din Ucraina pentru că fiecare secundă contează

Recomandare:

Ceasul oficial al Apocalipsei a fost resetat de oamenii de știință în timpul unei conferințe de presă virtuale în direct, organizată pe 24 ianuarie de Bulletin of the Atomic Scientists (Buletinul oamenilor de știință atomici) din Washington DC. La această resetare pentru anul 2023, acele ceasului au fost mutate la noul “moment de pericol fără precedent, la 90 de secunde înainte de miezul nopții”.

Resetarea lor lasă acele Ceasului în poziția cea mai apropiată de miezul nopții din toate timpurile. Prin mutarea la 90 de secunde, acest lucru sugerează că oamenii de știință cred că sfârșitul omenirii s-ar putea apropia dacă nu se iau măsuri drastice. Mâinile au stat până acum la 100 de secunde până la miezul nopții.

Conflictul din Ucraina și influența lui asupra ceasului terestru

Pentru a pune acțiunea de astăzi în perspectivă, în 1991, acele Ceasului se aflau la 17 minute înainte de miezul nopții, cea mai îndepărtată poziție pe care au fost vreodată. Având în vedere conflictul actual din Ucraina, nu a fost o surpriză când Ceasul a fost resetat atât de aproape de miezul nopții.

O declarație din partea inițiatorilor ideii atestă următoarele: “În acest an, Consiliul pentru Știință și Securitate al Bulletin of the Atomic Scientists mută înainte acele ceasului Apocalipsei, în mare parte (deși nu exclusiv) din cauza pericolelor tot mai mari ale războiului din Ucraina”.

“Ceasul se află acum la 90 de secunde până la miezul nopții – cel mai aproape de o catastrofă globală care a fost vreodată. Războiul din Ucraina ar putea intra într-un al doilea an înfiorător, cu ambele părți convinse că pot câștiga. Suveranitatea Ucrainei și aranjamentele de securitate europene mai largi care au rezistat în mare parte de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial sunt în joc”.

“De asemenea, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ridicat întrebări profunde cu privire la modul în care statele interacționează, erodând normele de conduită internațională care stau la baza răspunsurilor de succes la o varietate de riscuri globale”.

Și alte opinii

“Și, cel mai rău, amenințările subtil voalate ale Rusiei de a folosi arme nucleare reamintesc lumii că escaladarea conflictului – din greșeală, intenție sau eroare de calcul – este un risc teribil. Posibilitatea ca acest conflict să scape de sub controlul oricui rămâne ridicată”.

”Acțiunile recente ale Rusiei contravin angajamentelor asumate de Moscova de zeci de ani. În 1994, Rusia s-a alăturat Statelor Unite și Marii Britanii la Budapesta, în Ungaria, pentru a declara solemn că va “respecta independența și suveranitatea și frontierele existente ale Ucrainei” și că “se va abține de la amenințarea sau utilizarea forței împotriva integrității teritoriale sau independenței politice a Ucrainei””.

“Aceste asigurări au fost făcute în mod explicit, cu condiția ca Ucraina să renunțe la armele nucleare de pe teritoriul său și să semneze Tratatul de neproliferare nucleară – ambele lucruri pe care Ucraina le-a făcut”.

“De asemenea, Rusia și-a adus războiul la siturile reactoarelor nucleare de la Cernobîl și Zaporizhzhia, încălcând protocoalele internaționale și riscând eliberarea pe scară largă de materiale radioactive. Eforturile Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de a securiza aceste centrale au fost respinse până acum”.

“Găsirea unei căi către negocieri de pace serioase ar putea contribui în mare măsură la reducerea riscului de escaladare. În această perioadă de pericol global fără precedent, este necesară o acțiune concertată, iar fiecare secundă contează”.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Cântăriți pentru a zbura! O companie aeriană cere informații personale pasagerilor înainte de zbor

Iată că am ajuns să vedem și aceasta, de la măsurarea bagajelor la cântărirea personală a angajaților care trebuie...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img