Sunday, May 28, 2023

Ce s-a întâmplat cu balonul spion chinezesc

Răspunsul Chinei a venit cu viteza luminii

Recomandare:

Povestea balonului, un nou episod. Despre acesta a scris anterior, Alldova. Ultimele noutăți despre el, în cele ce urmează.

Statele Unite au doborât sâmbătă, 4 februarie 2023, un balon spion chinezesc care a traversat țara în ultima săptămână, un final exploziv al unei drame care a pus pe ecranele televizoarelor în timp real o criză diplomatică între cele două mari puteri ale lumii.

Balonul, care a petrecut cinci zile călătorind pe o rută diagonală spre sud-est din Idaho până în Carolina, s-a îndepărtat de coastă până sâmbătă la prânz și a fost doborât la câteva momente după ce a ajuns deasupra Oceanului Atlantic.

Răspunsul ferm cu privire la balonul cu peripeții a fost oferit de președintele american Biden.

“Le-am spus să îl doboare”, a declarat președintele Biden reporterilor din Hagerstown, Maryland, în drum spre Camp David, sâmbătă după-amiază.

“Ei mi-au spus: “Să așteptăm până în cel mai sigur loc pentru a o face”.

Acel moment și acel loc au venit la ora 14:39, au declarat oficialii Pentagonului, la aproximativ șase mile de coasta Carolinei de Sud, SUA. Administrația Federală a Aviației a suspendat plecările și sosirile pe aeroporturile din Wilmington, N.C., și din Myrtle Beach și Charleston din Carolina de Sud.

Unul dintre cele două avioane de vânătoare F-22 de la Baza Langley Air Force a tras o rachetă aer-aer Sidewinder, doborând balonul, care zbura la o altitudine de 60.000 – 65.000 de metri. Avioanele F-22 se aflau la 58.000 de picioare, cu alte avioane de vânătoare americane în sprijin.

Reprezentanți de la Pentagon au precizat că personalul Marinei Militare și al Pazei de Coastă va efectua un efort de recuperare a resturilor balonului, care a aterizat în ape relativ puțin adânci.

Agențiile americane de securitate națională speră ca materialul pe care îl vor colecta să adauge valoare la baza de date privind colectarea de informații chinezești.

La rândul său, Ministerul chinez de Externe și-a declarat “nemulțumirea și protestul ferm” față de doborârea balonului de către Statele Unite.

Într-o declarație, ministerul a precizat că China a transmis în repetate rânduri Washingtonului că balonul era un avion civil care a zburat din greșeală deasupra Statelor Unite și că prezența sa a fost “total accidentală”.

China a condamnat decizia Statelor Unite de a doborî un balonul.
Guvernul chinez a declarat că doborârea avionului “civil” a fost o “reacție excesivă” și că “își păstrează dreptul de a răspunde în continuare”.

În prima sa reacție publică oficială la doborârea balonului, China a condamnat duminică măsura ca fiind o reacție excesivă din partea Statelor Unite și a avertizat că ar putea răspunde.

Un material amplu pe această temă poate fi citit în ediția de duminică, 5 februarie 2023, a New York Times.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Regele Charles a onorat-o pe “Regina rockului”, în timp ce gărzile au cântat ”Simply, The Best”

Lumea a fost îndurerată la aflarea veștii morții inegalabilei Tina Turner, inclusiv recent încoronatul Rege Charles care a dat...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img