Informațiile au fost lansate în spațiul public la 1 martie 2023, în Stockholm. Iată despre ce este vorba mai exact.
În fața unei populații mondiale în creștere și a îngrijorării tot mai mari cu privire la insecuritatea alimentară, grupul de evaluare a alimentelor albastre propune alimentele albastre ca fiind o sursă nutrițională viabilă și ecologică pentru dietele din secolul XXI.
Potrivit site-ului web al grupului Blue Food Assessment, “Alimentele albastre sunt alimente derivate din animale acvatice, plante sau alge care sunt capturate sau cultivate în medii de apă dulce și marine.
În prezent, 2.500 de specii de pești, alge, nevertebrate și plante acvatice sunt capturate sau cultivate pentru hrană.”
Evaluarea alimentelor albastre reunește peste 100 de oameni de știință de la peste 25 de instituții din întreaga lume, care au sediul în Suedia și SUA.
Care sunt alimentele albastre?
EAT este principalul partener de impact – “un start-up global, non-profit, dedicat transformării sistemului nostru alimentar global prin știință solidă, întreruperi nerăbdătoare și parteneriate noi”.
Alimentele albastre, cum ar fi bivalvele, stridiile și midiile de crescătorie, produc un nivel scăzut de emisii, necesită un volum limitat de apă dulce și de teren, oferind în același timp de 76 de ori mai multă vitamina B12 și de cinci ori mai mult fier decât puiul.
Algele marine și peștele oferă alți nutrienți importanți.

Consumul excesiv de carne roșie și de carne procesată este legat de bolile cardiovasculare și de alte boli. Alimentele albastre reprezintă o alternativă sănătoasă de proteine.

Alimentele albastre pot reduce, de asemenea, deficiențele de nutrienți, în special B12 și omega-3, care lipsesc în multe diete. Cantități mici de alimente albastre pot ajuta în cazul nivelului scăzut de B12, care este legat de funcția cognitivă.
Alimentele albastre asigură mijloacele de subzistență pentru aproximativ 600 de milioane de persoane, iar aproximativ trei miliarde de oameni obțin nutrienți vitali din 205 tipuri de proteine din pește, fructe de mare și plante acvatice.
În cele mai multe țări, însă, alimentele albastre nu fac adesea parte din discuțiile privind modul în care se poate “elimina riscul sistemelor noastre alimentare”.
Pentru durabilitatea lor, alimentele albastre au multe de oferit în viitor și trebuie să fie luate în considerare “atunci când factorii de decizie politică din întreaga lume discută portofoliile alimentare naționale și identifică modalități importante de a obține o alimentație sănătoasă și durabilă pentru toți”, potrivit Euronews.