Opiniile sunt împărțite și de această dată. Cei mai mulți sunt contra. Chiar și psihologii spun că nu este bine pentru organism, pentru că îl dăm peste cap.
Unele studii arată că diminețile întunecate și serile luminoase pot avea un efect negativ asupra cantității somnului, crește riscul de obezitate, exces de greutate si boli metabolice precum diabetul, cu efecte negative si asupra inimii.
În prezent, aproximativ 60% dintre țările lumii nu dau înainte ceasul de două ori pe an. La sfârșitul anului trecut, încă două țări au renunțat o dată pentru totdeauna ora de vară.
Cu toate acestea, în Europa, inclusiv în Austria și România, ceasurile vor trebui mutate din nou nu peste mult timp.
Când trecem de la ora de iarnă la cea de vară însemnă că ni se va tăia o oră de somn.
Somnul de frumusețe, chiar și pe copii îi auzim spunând aceasta deși, cu siguranță, nici ei nu știu despre ce este vorba. Dar nu despre acest somn vom vorbi, ci despre cel normal, natural și necesar pentru ca noi să dăm randamanet.
Când are loc trecerea la ora de vară 2023
Trecerea de la ora de iarnă la cea de vară are loc în fiecare an în ultima duminică din martie. Aceasta înseamnă că schimbarea orei în 2023 va avea loc duminică, 26 martie 2023 – 🕑 3:00 → 4:00.
Culmea ironiei este că Parlamentul European a dat undă verde pentru a începe lucrările legislative pentru eliminarea obligației de a modifica ora de două ori pe an, europarlamentarii nu au reușit să ajungă la un acord, iar lucrările la regulament au încetat.
Unele țări au declarat că ar prefera să rămână la ora de vară pentru totdeauna, altele la ora de iarnă. Din cauza pandemiei de coronavirus, discuțiile ulterioare pe această temă au încetat, iar Comisia Europeană a emis o recomandare ca toate statele membre să mențină reglementările existente în anii 2022-2026.
CE vrea să contracareze crearea unui mozaic legislativ. În acest an, trecerea la ora de vară va avea loc, printre altele, în țările Uniunii Europene, Elveția și alte câteva țări din lume.
Două țări au abolit pentru totdeauna schimbarea orei.
Prima țară în cauză este Mexic . Pe 30 octombrie 2022, locuitorii săi au dat ceasul cu o oră înapoi pentru ultima oară. Cu toate acestea, conform acestei legi, unele orașe de-a lungul graniței cu SUA au încă permisiunea să treacă la ora de vară din cauza legăturilor comerciale deosebit de strânse cu țara vecină.
A doua țară în care anul trecut schimbarea orei a fost anulată definitiv este Iordania. Autoritățile locale au decis să mențină ora de vară pe tot parcursul anului.
„Ora de vară profită la maximum de zi” și facilitează „interacțiunea” cu lumina, a spus guvernul atunci când și-a anunțat decizia.
În România a existat o propunere privind renunțarea la schimbarea orei încă din 2018, dar ea a fost respinsă de Senat. Practic, încă din 2021 ar fi trebuit să nu mai schimbăm ora.
Și în 2023, România va trece de la ora de iarnă la ora de vară în ultimul week-end din martie. Următoarea modificare are loc duminică, 29 octombrie 2023 – 🕑 4:00 → 3:00, potrivit unui site informativ.
Până una alta, noi rămânem la varianta schimbăm ora, așa că peste scurt timp așa vom face, doar să fim în pas cu timpul, dar și cu timpurile.