Sunday, May 28, 2023

Care este poziția Allianz-Țiriac referitoare la înghețarea tarifelor RCA. Este vorba despre un adevăr ascuns

Recomandare:

În contextul aprobării de către Guvern a hotărârii care instituie o înghețare pe termen de 6 luni a tarifelor de primă la asigurările RCA, Allianz-Țiriac atrage atenția asupra celui mai important principiu în asigurări – suficiența primelor de asigurare, în raport cu angajamentele de plată asumate prin polițele de asigurare.

Doar respectând acest principiu, asigurările funcționează, iar companiile își pot îndeplini angajamentele de plată în condițiile promise asiguraților la momentul încheierii poliței. 

Poziția Allianz-Țiriac

Pe scurt, adevărul nespus, ascuns, din piața RCA, văzut de specialiștii Allianz-Țiriac este acesta: primele de asigurare insuficiente, sursa falimentelor trecute și pericolul fiind încă prezent.

În viziunea Allianz-Țiriac, primele de asigurare suficiente sunt:

  • sursa principală de finanțare a despăgubirilor care se plătesc zi de zi
  • sursa principală pentru constituirea rezervelor de daună, care garantează că orice plată viitoare către asigurați poate fi efectuată, în condițiile asumate
  • baza pentru o capitalizare adecvată, care asigură funcționarea pe temen lung a companiilor de asigurări.

Analiza aparține exclusiv Alianz-Țiriac și o redăm așa cum a fost trasmisă redacței noastre de către colegii de la PR Allianz-Ţiriac.

Prin polițele RCA se acoperă daune și riscuri cu sume mari, care pot depăși 7 milioane de euro și un singur accident poate însemna atât pagube materiale, cât și vătămări corporale sau morale produse mai multor persoane și că, din păcate, acestea nu sunt cazuri ipotetice ci reale, cu o frecvență ridicată în România în comparație cu alte țări.

Potrivit UNSAR, cel puțin 6 autovehicule din 100 înmatriculate în România produc anual accidente rutiere, soldate cu pagube materiale sau vătămări corporale și decese, România fiind „campioană” în Europa la acest capitol. 

Ca atare, suficiența primelor este un criteriu vital, pentru ca victimele accidentelor de circulație să poate fi despăgubite rapid și integral.

Trecutul ne arată că, vânzarea la prime incorect dimensionate față de angajamentele asumate, în perioada de plafonare sau nu, a fost principala cauză a falimentelor la care am asistat în ultimii 8 ani.

Pericolul nu a trecut, iar lecția vitală pe care cu toții – piața, autoritățile, decidenții politici și clienții deopotrivă – trebuie să o reținem este aceea a adecvării primelor în raport cu angajamentele de plată.

Propunere

Allianz-Țiriac înțelege situația dificilă din acest moment, generată de un faliment definitiv și unul în pronunțare în termen relativ scurt, și preocuparea autorităților pentru limitarea impactului asupra bugetelor persoanelor și companiilor și apreciem dialogul constant purtat cu autoritățile.

Într-un cadru de dialog permanent și înțelegând situația excepțională, soluția adoptată astăzi este un compromis acceptabil pe termen scurt, care să dea timp pentru corectarea cauzelor reale ale dezechilibrelor și crearea cadrului legislativ adecvat, în beneficiul consumatorilor. 

Punct de vedere

“În lipsa tratării cauzelor reale, nu a simptomelor, intervenția asupra tarifelor poate reduce aparent presiunea la nivelul asiguraților, dar riscă să pună piața sub presiune. E ca și cum, pe o oală în fierbere așezăm un capac, fără să reducem intensitatea focului, fără să scădem temperatura apei și fără să existe posibilitatea de debușeu.

O nouă „explozie” poate fi evitată doar dacă intervenim asupra cauzelor. O soluție viabilă trebuie să asigure respectarea principiului suficienței primelor de asigurare în raport cu riscurile, universal valabil în lume, pentru că altfel se plantează semințele următoarelor falimente și se menține cercul vicios, cu efecte nocive asupra încrederii consumatorilor”, subliniază Virgil Șoncutean, CEO al Allianz-Țiriac.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Regele Charles a onorat-o pe “Regina rockului”, în timp ce gărzile au cântat ”Simply, The Best”

Lumea a fost îndurerată la aflarea veștii morții inegalabilei Tina Turner, inclusiv recent încoronatul Rege Charles care a dat...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img