Saturday, June 3, 2023

Cancelarul german Olaf Scholz: Dragă Maia, Dragă Klaus! Politica imperialistă ne amenință realizările democratice

Recomandare:

Republica Moldova va fi sprijinită cu tot ceea ce este posibil în faţa încercărilor de destabilizarea ale Rusiei. Anunțul a fost făcut astăzi de cancelarul german Olaf Scholz în cadrul conferinței de presă comună de la Cotroceni cu preşedinta Maia Sandu şi preşedintele Klaus Iohannis. ”Coeziune şi solidaritate, acestea sunt la ordinea zilei, într-o vreme în care politica imperialistă ne ameninţă realizările democratice şi securitatea comună din Europa”, a mai spus oficialul german, citat de News.ro.

Moldova nu este singură, ci beneficiază de sprijin masiv, internaţional

„Mă bucur în mod deosebit că avem prilejul acestei întrevederi aici la Bucureşti. În centrul discuţiilor noastre s-a aflat situaţia dificilă în care se află în prezent Republica Moldova. Permiţi-mi să vă spun foarte clar de la început – Moldova face parte din familia noastră europeană, în vară i-am acordat statutul de ţară candidat şi salut în mod deosebit cât de determinată a abordat Moldova reformele necesare, indispensabile pentru aderarea la UE. Moldova poate fi sigură de sprijinul nostru pentru acest drum. Am asigurat-o încă o dată pe doamna preşedintă Sandu de acest lucru. Moldova nu este singură, ci beneficiază de sprijin masiv, internaţional”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.

La 1 iunie voi fi la Chișinău

”Vom călători la Chişinău deja la 1 iunie, la cel de-al doilea Summit al Comunităţii politice europene care va fi organizat de Republica Moldova. Această întâlnire va demonstra încă o dată unitatea Europei în aceste vremuri. Ne întâlnim în mod informal, în cadrul unei discuţii, şi acest lucru este foarte important pentru înţelegerea în cadrul Europei. Este important pentru schimburile dintre statele Europei care nu sunt membre ale UE. Această întâlnire va demonstra încă o dată unitatea Europei în aceste vremuri”, a afirmat Olaf Scholz, luni la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă comună cu Maia Sandu şi Klaus Iohannis. 

Cancelarul Germaniei a mai spus că au fost discuţii trilaterale şi despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi despre tentativele ruseşti de destabilizare a Republicii Moldova.

„Desigur am discutat astăzi şi despre asaltul Rusiei asupra Ucrainei şi consecinţele directe asupra Republicii Moldova. Suntem de acord – Rusia trebuie să oprească în sfârşit acest război şi să retragă trupele din Ucraina pentru a se putea ajunge la o pace echitabilă. Citim cu mare îngrijorare relatări despre încercări ale Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova. Suveranitatea şi integritatea teritorială a fiecărui stat sunt inviolabile, această prevedere a actului final de la Helsinki şi a altor acorduri de drept internaţional a fost semnată şi de Rusia şi are în continuare valabilitate. De aceea sprijinim Moldova cu tot ceea ce ne stă în putinţă în faţa acestor încercări de destabilizare ale Rusiei”, a mai spus oficialul german. 

Dragă Maia, Dragă Klaus

Stimată doamnă preşedintă Sandu, dragă Maia, doresc să vă mulţumesc în mod deosebit pentru modul solidar în care se comportă ţara dumneavoastră cu Ucraina din punct de vedere politic şi la preluarea de refugiaţi. Suntem foarte conştienţi de efortul deosebit pe care îl faceţi dumneavoastră şi ţara dumneavoastră, prin aceasta. Solidaritatea între parteneri de care avem parte de la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei este impresionantă. 

Iar ţi-e, dragă Klaus, îţi mulţumesc pentru că România, cu cetăţenii săi, susţin cu tărie Moldova în aceste vremuri dificile, printre altele şi la aprovizionarea cu energie a Republicii Moldova. Şi Germania aduce o contribuţie. În noiembrie 2022 am sprijinit, de exemplu, gospodări din Republica Moldova la plata facturilor la energie. Coeziune şi solidaritate, acestea sunt la ordinea zilei, într-o vreme în care politica imperialistă ne ameninţă realizările democratice şi securitatea comună din Europa. Putem fi mândri în Europa de această solidaritate, pe bună dreptate”, a conchis Scholz.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Cântăriți pentru a zbura! O companie aeriană cere informații personale pasagerilor înainte de zbor

Iată că am ajuns să vedem și aceasta, de la măsurarea bagajelor la cântărirea personală a angajaților care trebuie...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img