Este vorba despre un număr impresionant de 77 de obiecte ce se aflau în colecția lui Douglas A.J. Latchford, acuzat de trafic de antichități, anterior jefuite. Acestea au fost returnate în baza unui acord cu referire la averea lui.
Unele dintre acestea erau diademe încrustate cu bijuterii purtate de regii din Angkor încă din secolul al IX-lea.
Alte obiecte erau, de asemenea, moșteniri prețioase ale trecutului Cambodgiei: centuri și coliere țesute din filamente fine de aur sau ornamente corporale modelate în formă de rozete și de viță de vie învolburată.
Toate făceau parte dintr-un tezaur de 77 de relicve din aur despre care oficialii cambodgieni cred că au fost jefuite de jefuitorii de morminte și a căror returnare a fost sărbătorită luni în capitala Phnom Penh.
Fiecare dintre aceste obiecte provenea din colecția lui Douglas A.J. Latchford, un comerciant și cercetător al artei cambodgiene antice, acuzat la sfârșitul vieții sale că a fost un traficant de antichități.
Hab Touch, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii și Artelor Frumoase din Cambodgia, a declarat într-un interviu că returnarea obiectelor din aur echivalează cu “recuperarea bijuteriilor coroanei Imperiului Angkor”.

Când a murit în 2020, la vârsta de 88 de ani, dl Latchford era pus sub acuzare în Statele Unite. Ulterior, fiica sa a returnat Cambodgiei mai mult de 125 dintre statuile sale khmer și alte obiecte antice, în cadrul unui acord negociat. Returnarea bijuteriilor din aur, dintre care o mare parte fuseseră împachetate într-un depozit din Londra, făcea parte din acel acord.
Ca și în cazul numeroaselor statui, relicve și totemuri religioase pe care Cambodgia le-a pierdut, aurul pare să fi fost jefuit din templele antice și din cimitirele funerare între anii 1970 și începutul anilor 2000, o perioadă în care națiunea a suferit mai întâi războaie și genocid, iar mai târziu tulburări politice.
Cercetătorii cambodgieni spun că ei cred că o parte din aur i-a împodobit pe primii regi angkoriani, care au fondat Imperiul Khmer (802 – 1431 d.Hr.) și au construit templele sale maiestuoase, se arată într-un amplu reportaj al New York Times, ediția de marți, 21 februarie 2023.