Tuesday, June 6, 2023

BNR a luat decizia momentului privind dobânda 

Recomandare:

Anunțul a venit de la Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de joi. Acesta a decis menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an, anunță instituția, care apreciază că inflația a ajuns la un platou și ar urma să ajungă la o cifră în trimestrul 3.

BNR a decis menținerea dobânzii de referință la 7%, anticipează inflație de o cifră în trimestrul 3

BNR a mai menținut rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la sută pe an și rata dobânzii la facilitatea de depozit la 6,00 la sută pe an și a decis menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Comunicatul BNR arată că rata anuală a inflației a scăzut la 16,37 la sută în decembrie 2022, de la 16,76 la sută în noiembrie, rămânând doar marginal deasupra nivelului prognozat, în principal ca efect al ieftinirii combustibililor, pe fondul descreșterii cotației petrolului și al aprecierii leului în raport cu dolarul SUA.

În ședința de joi, 09 februarie 2023, Consiliul de administrație al BNR a analizat și aprobat Raportul asupra inflației, ediția februarie 2023, document ce încorporează cele mai recente date și informații disponibile.

Prognoza actualizată evidențiază perspectiva descreșterii semnificativ mai alerte a ratei anuale a inflației până la mijlocul anului viitor decât s-a anticipat anterior, îndeosebi din trimestrul III 2023, în condițiile prelungirii schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie până la 31 martie 2025 și ale redefinirii caracteristicilor acestora începând cu 1 ianuarie 2023.

O importanță deosebită o au în actuala conjunctură deciziile de politică monetară ale FED SUA și BCE, precum și atitudinea băncilor centrale din regiune, inclusiv din perspectiva diferențialului ratelor dobânzilor în continuă schimbare, precum și a mișcărilor de capital.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Apple se pregătește să facă un anunț revoluționar

În aceste zile s-a anunțat că Apple este pregătită să lanseze primul său produs nou în aproape un deceniu...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img