Sunday, May 28, 2023

Biserica Sfântul Gheorghe Nou, biserica de la kilometrul zero al Capitalei își sărbătorește astăzi ocrotitorul

Recomandare:

Biserica Sfântul Gheorghe Nou este ultima ctitorie a Sfântului voievod Constantin Brâncoveanu (1688-1714) și singura sa ctitorie care s-a păstrat până astăzi în București. Această biserică are patru hramuri: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (23 aprilie), Sfântul Ierarh Nicolae (6 decembrie), Sfinții Martiri Brâncoveni, împreună cu sfetnicul Ianache (16 august) și Sfânta Cuvioasa Parascheva (14 octombrie).

sursa video: trinitas.tv

În această biserica au intrat și s-au rugat mari personalități. În anul 1599, după mărturia cronicarului Radu Greceanu, voievodul Mihai Viteazul și soția lui, doamna Stanca, dăruiesc acestei biserici Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae (mâna dreaptă).

1707, anul în care Sfântul Constantin Brâncoveanu termină de zidit actuala biserică

În ziua de 29 iunie 1707, Sfântul Constantin Brâncoveanu termină de zidit actuala biserică, închinând-o Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Mai târziu, în ziua de 17 iunie 1889, tot în această biserică, poetului Mihai Eminescu i se săvârșește slujba de înmormântare.

Mormântul Sfântului Constantin Brancoveanu, Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae (mâna), icoana făcătoare de minuni a Sfintei Cuvioase Parascheva, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului (secolul XVIII), un Sfânt Epitaf lucrat de Maria Brâncoveanu, în timpul exilului, și candela din argint, așezată deasupra mormântului voievodului, sunt doar o parte din comorile duhovnicești ale acestui sfânt lăcaș de rugăciune, aflat la Kilometrul Zero al Capitalei.

Din 2007, Preotul Emil Nedelea Cărămizaru este Parohul Bisericii ”Sfântul Gheorghe cel Nou”

Preot prof. dr., jurist, Emil Nedelea Cărămizaru este, începând din anul 2007, Parohul Bisericii Voievodale „Sfântul Gheorghe Nou” din Bucureşti, “Kilometrul Zero” al României – ctitorie a Sfântului Voievod și Martir Constantin Brâncoveanu.

În anul 2014, la împlinirea a 300 de ani de la martirizarea Sfinților Brâncoveni, cu binecuvântarea PF Părinte Patriarh Daniel, a întocmit documentația necesară deshumării, după 300 de ani, a Sfântului Voievod și Martir Constantin Brâncoveanu din cripta sa istorică de la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou”, în vederea așezării în raclă a sfintelor odoare după rânduiala ortodoxă. 

De asemenea, preotul Cărămizaru este autor al primei „Monografii a Bisericii Sfântul Gheorghe Nou” precum și al lucrării „Mormântul Sfântului Constantin Brâncoveanu”, ambele apărute la Editura Basilica, a Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, București, în anul 2014.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Regele Charles a onorat-o pe “Regina rockului”, în timp ce gărzile au cântat ”Simply, The Best”

Lumea a fost îndurerată la aflarea veștii morții inegalabilei Tina Turner, inclusiv recent încoronatul Rege Charles care a dat...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img