Thursday, June 1, 2023

Bine în Iași. Cum se simt copiii ucraineni refugiați și familiile lor, într-o expoziție unicat

Recomandare:

Nika (6 ani) și Yehor (10 ani) au plecat din Ucraina doar cu mama și bunica lor, la capătul câtorva zile de bombardamente, moment în care părinții au decis că salvarea copiilor este prioritară.

Ei au ajuns în România prin Republica Moldova și au trecut granița pe la Vama Sculeni. Aici au fost primiți cu empatie, căldură și înțelegere cum nu au mai văzut în viața lor, povestește mama celor doi frați.

Copiii sunt acum la Iași, învață limba română și participă la activitățile educaționale non-formale derulate de Organizația Salvați Copiii România. Nika și Yehor sunt doi dintre cei 13 copii ucraineni care și-au găsit la Iași adăpost din calea războiului, ale căror vieți au fost documentate prin fotografii detaliate, instantanee care le înfățișează viața de zi cu zi.

Fotografiile, realizate de Lysenko Olena, fotografă din Ucraina, stabilită acum la Iași, vor fi expuse la Palas Mall, sunt numele de Bine în Iași. Deschiderea oficială a expoziției va avea loc luni, 20 martie 2023, ora 14.00, în incinta Palas Mall, demisol.

Copiii ucraineni au nevoie să socializeze

Trauma dislocării de casele, școlilele și de cele mai multe ori de tații lor este una complexă.

În perioada plină de insecuritate prin care trec, copiii ucraineni au nevoie să își continue studiile, să socializeze, să își facă prieteni, să se simtă integrați în comunitățile în care se refugiază din calea războiului.  

Despre importanța integrării în comunitate

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a vorbit despre importanța integrării în comunitate:

„Trauma psihologică a acestor copii este una majoră, iar primul pas spre vindecare este redobândirea sentimentului de normalitate. De aceea integrarea socială și continuarea studiilor educaționale sunt atât de importante, pentru că acești copii au nevoie să știe că sunt în siguranță și că nu abandonați”. 

Salvați Copiii România, program diversificat

Organizația Salvați Copiii România și-a diversificat programul destinat copiilor refugiați din Ucraina și, dincolo de asistența umanitară imediată, a creat un program de incluziune prin activități de tip after-school, programe de terapie și consiliere socială. 

Asmik, 34 ani (mama) și Marianna, 5 ani (fiica) sunt la Iași de un an de zile. Au venit din Odesa, împreună cu bunica Mariannei- Aikanush, în vârstă de 55 ani. Acasă au rămas părinții, fratele și toți cei apropiați. Asmik este organizator petreceri pentru copii în Iași, iar Marianna frecventează programul de grădiniță derulat de Salvați Copiii.

”Am întâlnit doar oameni buni cu inimi mari”

O mărturie imprsionantă, pe care am primit-o de la reprezentanții Salvați Copiii, este aceasta:

„Trăim în România din a treia zi de război din țara noastră. Pe tot parcursul anului trecut noi am întâlnit doar oameni buni cu inimi mari. Chiar am apreciat posibilitatea de a rămâne în țara voastră mai mult decât era permis înainte de război. Realitatea a depășit toate așteptările noastre: nivelul de sprijin primit din partea poporului român era și rămâne absolut de neimaginat.” 

Și acesta este doar un exemplu. Un material pe larg în acest sens, în Infoanunț, un proiect afliat Alldova.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? O analiză marca …

O întrebare la care se caută răspunsuri: De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? Au găsit...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img