Pentru încoronarea regelui Charles și a reginei consort, aceasta va purta o coroană veche de un secol care nu include celebrul diamant Koh-i-Noor, luat din India în timpul dominației britanice.
Este unul dintre cele mai celebre diamante din istorie și unul dintre cele mai aprig disputate. Luat de la un prinț indian în vârstă de 11 ani în anii 1840 și oferit reginei Victoria, Koh-i-Noor a fost mult timp o bijuterie strălucitoare în coroanele britanice și, pentru mulți, un simbol persistent al furtului colonial britanic.
În contextul în care Palatul Buckingham și-a scos praful de pe podoabele sale pentru încoronarea regelui Carol al III-lea în luna mai, Koh-i-Noor părea că riscă să declanșeze o nouă dispută, de data aceasta pentru a stabili dacă Camilla, regina consort, îl va purta în coroana sa.
Marți, 14 februarie 2023, Palatul Buckingham a evitat o ciocnire diplomatică cu guvernul indian anunțând că Camilla nu va purta Koh-i-Noor de 105,6 carate, unul dintre cele mai mari diamante tăiate din lume.
Diamantul respectiv este încrustat într-o coroană făcută pentru regina mamă Elisabeta, care l-a folosit la încoronarea sa în 1937, în calitate de regină consort a regelui George al VI-lea, deși fusese folosit anterior în alte monturi. La încoronarea regelui Carol, a precizat palatul, Camilla va purta o coroană care a aparținut reginei Maria, regina consort din 1910 până în 1936, care nu prezintă Koh-i-Noor.
Primele discuții pe social media
După moartea reginei Elisabeta a II-a, în luna septembrie anul trecut, conturile de socializare din India au evocat perspectiva ca diamantul Koh-i-Noor să figureze într-o altă ceremonie de încoronare. Un purtător de cuvânt al partidului politic al premierului Narendra Modi a declarat pentru Daily Telegraph că “încoronarea Camilei și utilizarea bijuteriei coroanei Koh-i-Noor readuce amintiri dureroase din trecutul colonial”.
Guvernele indiene anterioare au făcut presiuni pentru returnarea diamantului, care este păstrat, alături de alte bijuterii ale coroanei, în Turnul Londrei. Se știe că vizitatorii din India și Pakistan mormăie că a fost furat în timp ce îl privesc în spatele sticlei. Dar în 2010, premierul David Cameron a promis că Koh-i-Noor, care se traduce prin Muntele de lumină, va “rămâne pe loc”, adică în Marea Britanie.
Un amplu material pe acestă temă poate fi cititi în ediția de joi, 15 februarie 2023, în New York Times.