Tuesday, June 6, 2023

Banca Angliei majorează dobânzile, a zecea creștere consecutivă

Oficialii britanici au declarat că vor acționa "în forță" în fața semnelor de presiuni inflaționiste persistente

Recomandare:

Nu se vede bine economia britanică. Și aceasta deoarece Banca Angliei a majorat joi ratele dobânzilor pentru a zecea oară consecutiv, cu o jumătate de punct procentual, factorii de decizie politică menținându-și poziția vigilentă față de presiunile inflaționiste.

Factorii de decizie ai băncii au ridicat dobânda cheie la 4%, cel mai ridicat nivel din 2008 încoace. Însă, după mai mult de un an de creștere a ratelor dobânzilor, inflația din Marea Britanie și din alte câteva economii majore pare să fi atins un nivel maxim, iar oficialii băncii și-au îndulcit tonul cu privire la viitoarea traiectorie de majorare a ratelor, în condițiile în care economia intră în contracție.

În cadrul recentelor ședințe de politică monetară, oficialii au declarat că vor acționa “în forță” în fața semnelor de presiuni inflaționiste persistente. În mod crucial, mențiunea “energic” nu a mai apărut în procesul-verbal al ședinței băncii din această săptămână.

În schimb, banca a spus că “dacă ar exista dovezi ale unor presiuni mai persistente, atunci ar fi necesară o înăsprire suplimentară a politicii monetare”, potrivit procesului-verbal al reuniunii publicat joi.

“Am asistat la o cotitură” în ceea ce privește inflația, a declarat Andrew Bailey, guvernatorul băncii, în cadrul unei conferințe de presă. “Dar este foarte devreme și riscurile sunt foarte mari”.

Banca a subliniat că bătălia împotriva inflației nu a fost câștigată. Chiar dacă rata globală a inflației ar fi putut atinge un maxim al ultimilor 41 de ani la sfârșitul anului trecut, aceasta rămâne încă încăpățânat ridicată, la o rată anuală de 10,5% în decembrie.

Datele recente au arătat, de asemenea, că inflația în sectorul serviciilor și creșterea salariilor continuă să crească mai repede decât se aștepta, ceea ce sporește îngrijorarea că inflația va fi în mod persistent ridicată. Inflația alimentelor a fost și ea în creștere, atingând un maxim al ultimilor 45 de ani de 16,8% în decembrie.

Banca preconizează că inflația globală va scădea la 4% până la sfârșitul anului, ceea ce reprezintă încă dublul țintei băncii centrale.

Până în al doilea trimestru al anului 2024, se așteaptă ca inflația să scadă sub ținta de 2 la sută, dar banca a avertizat că există riscuri semnificative ca aceasta să nu scadă atât de mult, scrie New York Times, într-o amplă analiză pe această temă.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Apple se pregătește să facă un anunț revoluționar

În aceste zile s-a anunțat că Apple este pregătită să lanseze primul său produs nou în aproape un deceniu...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img