Sunday, May 28, 2023

Avertisment asupra unei “combinații potențial fatale” dacă amestecăm anumite medicamente

Recomandare:

Agenția spaniolă pentru medicamente și produse de sănătate (AEMPS) a emis un avertisment cu privire la o “combinație potențial fatală” atunci când se amestecă anumite medicamente.

Agenția Spaniolă pentru Medicamente și Produse de Sănătate (AEMPS) – care se află în subordinea Ministerului Sănătății – a emis marți, 21 februarie 2023, un avertisment cu privire la ‘riscurile potențial fatale’ ale administrării în comun a două medicamente utilizate pentru combaterea herpesului zoster și a cancerului.

După cum se arată într-un comunicat al agenției, în pofida faptului că Ministerul Sănătății a avertizat în mai multe rânduri cu privire la această problemă, Sistemul spaniol de farmacovigilență pentru medicamente de uz uman (SEFV-H) continuă să primească notificări de cazuri grave datorate administrării comune a acestor medicamente.

Concret, din 2017 au fost raportate șase cazuri noi de această interacțiune, toate grave și patru dintre ele fatale. Rata ridicată a mortalității se datorează utilizării în comun a brivudinei și a fluoropirimidinelor.

Care sunt aceste substanțe periculoase

Brivudina este un medicament utilizat ca inhibitor al replicării virusului varicelo-zosterian. Este prescris pentru tratamentul precoce al herpesului zoster acut la adulții imunocompetenți.

Două medicamente care conțin acest ingredient activ sunt autorizate în prezent în Spania: Nervinex și Brivudine Aristo.

AEMPS a avertizat că aceste medicamente nu pot fi amestecate cu fluoropirimidine, cum ar fi capecitabina, 5-fluorouracilul, tegafur, floxuridina sau flucitozina, care sunt folosite pentru tratarea cancerului.

În plus, trebuie respectată o perioadă de așteptare de cel puțin patru săptămâni între încheierea tratamentului cu brivudină și începerea administrării de fluoropirimidine.

"Brivudina, prin metabolitul său principal, bromovinil uracilul, exercită o inhibiție ireversibilă a dihidropirimidin dehidrogenazei. Aceasta este o enzimă care reglează metabolismul atât al nucleozidelor naturale (de exemplu, timidina), cât și al medicamentelor de tip pirimidină (fluoropirimidine), cum ar fi capecitabina sau 5-fluorouracilul (5-FU)", a explicat agenția.

Aceasta a adăugat: “Ca o consecință a inhibiției enzimatice, supraexpunerea și toxicitatea crescută a fluoropirimidinelor poate pune în pericol viața”.

În cazul administrării accidentale de brivudină la pacienții care au primit recent sau primesc fluoropirimidine, ambele tratamente trebuie întrerupte și trebuie luate măsuri adecvate pentru a reduce toxicitatea.

Ministerul Sănătății recomandă spitalizarea imediată și măsuri de prevenire a infecțiilor sistemice și a deshidratării. Simptomele toxicității medicamentelor fluoropirimidinice includ greață, vărsături, diaree și, în cazuri severe, stomatită, mucozită, necroliză epidermică toxică, neutropenie și depresie a măduvei osoase.

Printre recomandările sale pentru pacienți, AEMPS a subliniat importanța de a nu lua Nervinex sau Brivudina Aristo dacă primesc vreun medicament pentru tratamentul cancerului sau medicamentul Ancotil pentru o infecție fungică, “și trebuie evitate pe toată perioada tratamentului”, printre alte precauții.

AEMPS a subliniat că interacțiunea dintre brivudină și 5-fluoropirimidine este descrisă complet pe eticheta și prospectul medicamentelor care conțin această substanță activă, iar pe ambalajul medicamentului este inclusă și o avertizare.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Regele Charles a onorat-o pe “Regina rockului”, în timp ce gărzile au cântat ”Simply, The Best”

Lumea a fost îndurerată la aflarea veștii morții inegalabilei Tina Turner, inclusiv recent încoronatul Rege Charles care a dat...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img